Bu yazıda yarın almanızı önereceğim 10 viski bulunuyor. Bunları seçerken bulunma yaygınlığı, lezzeti, kalitesi ve fiyatını göz önüne aldım. Farklı tür ve bölgelerden 10 farklı viski seçtim. Türkiye’deki viski fiyatlarına Güncel Viski Fiyatları yazımdan ulaşabilirsiniz.
Her viskinin detaylı tadım notlarına başlıklarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Unutmayın ki herkesin damak tadı farklıdır.
Tartışmaya gerek duymadığım viskilerden biri. Glenlivet 18 eminim ki hayatımın sonuna kadar reçetesi değişmedikçe favorilerim arasında gidecek ve her ana neşe katacak. Çok zarif bir viski. Koyu altın rengi zaten en başta cezbediyor. Farklı dolumlarda farklı fıçılar ile yapılan oyunlar bu viskiye yaramış. Tropik meyveler ve baharat notaları çok dengeli bir şekilde buluşmuş. Şeri etkisi ortaya inanılmaz bir viski çıkarmış. Gün itibariyle büyük marketlerde ciddi bir indirime gittiğini de duydum.
Bu liste Lagavulin 16’sız olmaz. Lagavulin 16 da bıkmadan içeceğim viskilerden biri. Turbanın sadece bir dominant karakter olmadığını, diğer aromalar ve tatlarla aslında inanılmaz iyi bir şekilde harmanalanabileceğinin göstergesi. Yüksek miktarda turbanın, iyot ve meyve aromalarıyla harika birleşimi. Kremamsı yoğun ve dolgun bir damak. Bu sıra büyük indirimlerle bulmak mümkün.
Amerikan viskilerinden yanaysanız bu yeni viskiyi kesinlikle denemelisiniz. Parfümümsü profili, yumuşak ama lezzetli yapısıyla ve %95 çavdar içeriğiyle yarın geceye renk katacağına eminim. Ancak 2 şişe almaya bakın, hızlı tükenebiliyor.
Monkey Shoulder’ı es geçmek mümkün mü? Monkey Shoulder, Glenfiddich, Kininvie ve Balvenie maltlarının buluştuğu bir alt harmanı. İsmini viski üretiminde arpanın havalandırması işleminde kolları uzayan kürek işçilerden alıyor. Tatlı ve meyvemsi aromalarını damakta kremamsı, marzipan, bal, butterscotch gibi tatlar tamamlıyor. Oldukça keyifli ve fiyat konusunda da uygun bir viski. Son zamanların en popülerlerinden. Ayrıca kokteyllerde de oldukça kullanışlı.
5 – Hakushu Distiller’s Reserve
Listeye bir Japon lazım. Japon viskilerini sevenler hiç de azımsanacak sayıda değil. Bu listeye daha uygun fiyatlı olan Hakushu Distiller’s Reserve’ü koydum. Eğer farklı, orman aromalarının bulunduğu ‘yeşil’ bir viski içmek isterseniz Hakushu Distiller’s Reserve sizi şaşırtacaktır.
Vitrinimde her zaman bulunacak viskilerden Glenfiddich 15 Solera Vat mevsime oldukça uygun aromalara sahip bir viski. Glenfiddich 15 Solera Vat bal, kuru üzüm, şeri aromalarının yanısıra damakta kremamsı bir yapı alıp meyveli pasta moduna bürünüyor ve tarçın muskat izleriyle sonlanırken adeta Noel arifesini hatırlatıyor.

Eski adıyla Jameson Select Reserve, yeni adıyla Jameson Black Barrel en çok keyif aldığım İrlanda viskilerden biri. Zengin pot still içeriği, burbon ve şeri fıçılarının kullanımı ile diğer Jameson’lardan ayrılan bu viskide tropik meyveler, kuru meyveler, vanilya ve baharatlar dans ediyor. Lezzet, kremamsı bir his ve yumuşaklık isteyenler için harika.
Damağınızda fırtınalar yaratacak bir viski istiyorsanız Talisker Storm doğru tercih. İs, iyot, deniz, kırmızı meyveler, biber… Güzel bir deneyim olacak!!
Old Pulteney 12, 2006 San Francisco World Spirits Competition yarışmasında altın madalya kazanmış viskilerden biri. Şu an piyasada oldukça indirimli ve uygun fiyatlara bulabileceğiniz leziz bir Highlander. Kolay içimli, deniz etkisinde bir viski tercih etmek isterseniz İskoçya’nın kuzeyinden gelen bu viski biçilmiş kaftan.
Bu yıl içmezseniz olmazlardan biri Aberlour A’bunadh. Detaylı tadım notlarından da okuyacağınız üzere bir canavar. %60.7’lik alkol oranıyla bütün gece incelemeye hazır. Eklediğiniz her su damlasıyla başka bir maceraya çıkıyorsunuz. Yılı bitirmek için harika, yeni yıla girmek için ideal bir viski.
Daha dün geldi! Her yerde bulamayabilirsiniz diye bu viskiyi bonus olarak koyuyorum. Amerika’dan 5 farklı burbon markası Türkiye’ye giriş yaptı ve bunlardan en dikkat çekeni de Booker’s Bourbon. Vurucu karakteriyle başınızı döndürüp, yoğunluğuyla aklınızı alabilir. Bulursanız kaçırmayın.
Yılbaşı sepetleri dolsun !!