Springbank 1828’den bu yana hala bir aile damıtımevi olarak çalışıyor ve viski yaparken bütün işlemleri Springbank sınırlarında yapıyorlar. Bölgeleri ve ürünleri ile gurur duyan bir damıtımevi Springbank. Düşük üretimle çalışan damıtımevinin viskilerini bulmak ne yazık ki çok kolay değil. Springbank’ten 6 şişeyi bir araya getirmek cidden zor bir olay. Bunu başardığı için sevgili Mehmet Yalçın’a ve şişelerin gelmesinde emeği olan kulüp üyesi dostlara buradan yeniden teşekkürlerimi sunuyorum.
Springbank’ten 3 ayrı viski markası çıkıyor. Bunlar Springbank, Hazelburn ve Longrow. Karakterlerine değinmek gerekirse Springbank 2.5 kez damıtılan ve 15ppm civarı fenole sahip viskiler, Hazelburn 3 kere damıtılım turbadan uzak duran viskilere, Longrow’sa 2 kez damıtılan ve üç markanın daha çok fenol içeren karizmatik karakteri.

“Bir Damıtımevinin Anatomisi: Springbank” tadımı Gusto Viski Kulübü geleneklerine uyarak günün teması dışında olan ve şişesi dikkatlice kaplanan bir viski şişesinin yani ‘X’ viskinin tadımıyla başlandı. Burunda fındık, sherry fıçısından dolayı sherry izleri taşıyan viski damakta tatlımsı, orta yoğunlukta bir tat sunmaktaydı. Burbon fıçısında dinlendirilip son dönemini sherry fıçılarında geçiren bu viski aynı zamanda damakta biraz vanilya, baharat ve turba karakterlerini de sunuyor. Baharatlı ve orta uzunlukta bir bitişe sahip olan X viski 12 yıllık Balvenie Doublewood‘du.

Springbank temalı ilk viskimiz ise 12 yıllık Hazelburn Triple Distilled oldu. 3 kez damıtılıp, maltları sıcak havayla kurutulan bu viski burunda kekremsi, kuru meyve notalar veriyor. Damakta ise %46 alkol seviyesiyle ön damakta bir cask strength etkisi yaratıyor. Fındık, baharat, meşe izleri taşıyan yağlı, dolgun bir kıvama sahip ve damak kurutucu olduğu da söylenebilir. Orta uzunlukta bir bitişe sahip olduğunu söyemek mümkün. Springbank viskilerine giriş için ideal bir şişe demek doğru olacaktır.

Bu hafif viskinin yanında kulüp üyelerinden Sinan Karamızrak’ın aile işletmesi olan, Beşiktaş’ta Ihlamurdere Caddesi’nde bulunan Elde Börek’ten harika bir cevizli sarı burma sürprizi geldi. Tadına doyamadığımız bu tatlının bulunduğu yerin önünden her gün geçiyor olmam korkutucu tabii ki.

Springbank’in 10 yıllık malt viskisine geçiyoruz. Springbank 10 y.o. Karamel eklenmemesi ve soğuk filtrasyon uygulanmayan bu viskideyse burunda nem, küf ve iyodik kokular önde. Derinden bir turba kokusu ve toffee notaları yer almakta. Damakta ise yumuşak ve yuvarlak bir içime sahip. Tahıl ve marzipan hissiyle beraber tatlımsı bir lezzet sunuyor 10 yıllık Springbank. Bitişinde ise pestil, karanfil ve baharatı ön plana çıkan kısa bir yolculuk yaşıyoruz. Dengesiyle dikkat çeken Springbank 10 burbon ve sherry fıçılarının etkisini başarıyla gösteriyor.

Bu viskiden sonra ise ilginç bir dikey tadım yapma fırsatı yakaladık. Springbank 12 y.o Cask Strength olarak geçen markasından iki ayrı şişelemeyi denedik. Şişeler arasındaki fark kağıt üstünde sadece %1.5’lik alkol yüzdesi olarak görünse de yanıltıcıydı. İlk şişe olan “A” şişesi önceden açılmış ve %53.1 alkol yüzdesine sahipti. Burunda floral, animal kokular ve turba hakimiyeti dikkat çekiyordu. Damakta oldukça tuzlu, yuvarlak ancak kuvvetli bir viski. Bitişinde ise çimensi ve toffee tatları mevcut. “B” şişesi ise %54.6 alkol yüzdesine sahipti ve benim gecenin en beğendiğim viskilerinden biriydi. Burunda iyot, nektarin ve narenciye kokuları bulundurmakta. Damakta ise arka bölgeye vahşi bir şekilde etki edecek şekilde turba ön plana çıkıyordu. Meyvemsi, kayısı, kuru meyve gibi tatlar da turbaya eşlik etti. Bitişi ise oldukça uzun ve dengeli olmakya beraber pestil notaları ile sonlandı.

Günün önemli viskilerinden biri ise Longrow’du. Efsanevi Longrow CV‘nin yerini alan bu viskiyi dört gözle bekledik ancak beklentilerimizden uzak kaldığını söylemeliyim. Burunda susuz oldukça kapalı, su eklendikten sonra ise derinden iyodik kokular veren biskinin damağı turba hissi veren dolgun ve yuvarlak bir yapıda. Kompleksiteden uzak kalan bu viskinin bitişi ise hafif, kısa ve zayıftı. Bu viskinin beklentilerin altında kalmasının altında bu şişelemedeki bir eksiklik olduğunu umuyoruz.

Günün son viskisi ise rengiyle bizi daha en baştan etkileyen Longrow Red Fresh Port Casks 11 y.o idi. 9000 şişe üretilen bu viski daha yeni boşaltılmış porto fıçılarında dinlendirilmiş. Fıçının viskiye verdiği renk bakır kızılı, topaz, gül kırmızısı arasında coşkulu enerjik bir ton. Renkteki canlılığını burunda ve damakta da kompleksliğiyle ortaya koymakta. Burunda iyodik, füme,kırmızı meyveler, tütün, animal tonlar ve turba kokuları unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Damakta ise Erik, pestil, sherry, turba ve kırmızı orman meybeleri yer alıyor. Baharatlı ve meyvemsi uzun bir bitiş sunan Longrow Red bulunduğu yerde koleksiyona eklemek üzere alınması gereken bir viski. İşte inanılmaz bir renge sahip ve viski olduğuna inanmakta güçlük çekeceğinz bir içki.

Meleklerin Payı’nın bu gece hakkındaki notlarını da incelemek isteyebilirsiniz.
Bu Damıtımevini Herkes Duymalı!!!
Comments
Pingback: 2015'in En İyi Viskileri - Keyif Adamı
Pingback: Longrow Red Cabernet Sauvignon Cask 11 Years Old - Keyif Adamı