MALTIN GÜNÜ – 3.TADIM

In Viski by Keyif Adamı0 Comments

Maltın Günü bu ay çok sıra dışı bir tadım yaptı. Bu sefer ülkemizde Guinness, Murphy’s gibi biralarıyla bilinen İrlanda’nın viskilerinin de ününü duyduk ve 3. tadımımızı ‘İrlanda Viskileri’ temasıyla yaptık.

Tadımımıza Çukurcuma’da bulunan Corinne Hotel ev sahipliği yaptı. Şunu söylemeliyim ki, bize ayırdıkları odanın atmosferi ve yaptıkları servisle bu tadımın harika geçmesini sağlayan bir unsur oldu Corinne Hotel. Burkay’ın çektiği ikinci fotoğrafta da tadım ortamının hazır olduğunu görebiliyoruz.

Bu tadımımızın özel konuklarından biri de Bira Atölyesi sitesinin yazarı Server’di. Bira tadımlarımızdan da takip ettiyseniz tadımlarımız genellikle bir viskiyle sona ermekteydi. Bu durumda Server’in de viskiye olan ilgisinin etkili olduğunu söylemem gerekir. Yazının ilerleyen bölümünde de göreceğiniz üzere İrlanda biraları konusundaki uzmanlığını da bize aktardığı ve aydınlattığı için kendisine bir teşekkür borçluyuz. Tadıma getirdiği iki viskiyi katmıyorum bile.

Bu tadımdaki line-up’ta çok heyecan verici, bazılarını önceden hiç denemediğim viskiler vardı. Sırayla başlayalım tatmaya.

İlk viskimiz bir blend olan Bushmills’in yeşil altın renkli Black Bush isimli viskisi. Daha çok 11 yıl Oloroso fıçılarında dinlendirilmiş ve 2-3 kez distile edilmiş İrlanda maltı viskilerinin harmanıyla meydana gelmiş bu viski burunda sherry, limon, narenciye ve maltı kokuları içeriyor. Damakta kuru meyve ve pestil hissedilir durumda. Marzipan ve lime notaları da bulunmakta. İçimi yumuşak değil ve ağız kurutan türden bir viski. Bitişi ise orta kısa uzunlukta daha çok limon rendesi tadı bırakıyor.

İkinci viskimiz İrlanda viskilerinden bildiğimiz bir marka olan Tullamore Dew markasının Special Reserve viskisi.

Burunda oldukça tatlı kokular var. Şekerleme, bonibon, spearmint, vanilya, marzipan. Aramızda adhesiv ve sentetik kokular alan da var. Ben bu kadar şekerli kokan viskileri çok ilginç buluyorum. Tullamore D.E.W. da bu viskisiyle dikkatimi çekti.

Damakta keskin olmasına rağmen yumuşak içimli, baharat, tarçın, şeftali, bal tatlarla kekremsi notaların olduğu bir viski. Bitişi orta kısa uzunlukta, fındık, muskat ve baharat izleri bırakıyor. Burbon ve sherry fıçılarının tatlı izleri bu viskide oldukça hissediliyor.

Tullamore DEW bu viskisiyle olduğu kadar reklamlarıyla da ilgi çekti. Hayatın önemli anlarını kutlamak, yeni bir hikayeye başlamak için kaldırılan kadehlere ‘Parting Glass’ adını veriyor İrlanda’da. Tullamore’un da bu reklamı bu konuda oldukça yaratıcı. Hele ki sonundaki şapka sahnesi. Tullamore D.E.W. bardağıyla klibi de yakalamaya çalıştım aynı karede:)

Tullamore’un bu güzel viskisinden sonra Bira Atölyesi’nin de katılımıyla Guinness tadımını da yaptık. İrlanda’da viskiyle aynı anda bira içme ritüelini de gerçekleştirdik. Özellikle sert tadımlı viskiler için oldukça güzel bir kapatıcı olabilecek İrlanda biraları ve özellikle rahat içimiyle Guinness damağı rahatlatan bir eşlikçi.

 

Üçüncü viskimiz ise ‘Single Grain’, yani ‘Tek Tahıl’ viskisi olan Greenore. 8 yıllık bu viski için çok ayrı hisler beslemiştim. Üst üste üç yıl sınıfında ‘En İyi Vİski’ ödülünü kazanmasından da oldukça umutluydum. Burunda tanık plastik, limon kabuğu rendesini çok uzaktan alabildiğimiz bu viski oldukça kapalı.

Damakta vanilya ve baharatlar, bitişinde ise tuz ve tarçın izleri taşıyan bu viski hayal kırıklığı yarattı. Yine de değerlendirmelerde yüksek puan alması ‘Belki de bizdeki şişede sıkıntı vardı’ diye düşünmemize yol açtı. Bir umut işte.

Bir sonraki viskimiz ise Server’in bir yolunu bulup getirttiği viskilerden biri olan Redbreast 12 Cask Strength. Redbreast ‘Single Pot Still’ olarak adlandırılan bir viski. Türkçe çevirimi tek imbik olarak düşünülebilir. Midleton Damıtımevi’nden gelen bu viski malt haline getirilmiş ve daha fermente edilmemiş kuru arpanın karışımının distilasyonundan oluşuyor.

Burunda tam anlamıyla bir kompleks özellik gösteriyor Redbreast. Sherry, marzipan, beyaz çiçek, fındık, toffee, bisküvi, esmer şeker, kek, karamel, yeşil çay, kavrulmuş malt ve baharat koklayan biz adeta büyülendik bu viski karşısında.

Damakta oldukça yağlı bir yapıda olan Redbreast fındık, ceviz, meşe, beyaz çikolata, toffee tatlarını sunuyor. Özellikle su eklendiğinde daha da açılan viski, armut, kahve gibi tatlar da sundu. Bitişi orta-uzun arası, floral, elma ve lavanta izlerini hissettiren bir yapıda.

Cask strength olduğundan dolayı her su ekleyişinizde farklı bir viskiyle karşılaşıyorsunuz. Bu viskiyi bulursanız kaçırmayın havada kapın.

Redbreast’i bir içen bir kadeh daha almak için birbiriyle yarıştı. Aşağıda Atakan Bey’in çektiği bir fotoğraf bulunuyor. Winner olarak adlandırdığı Redbreast ile bir İrlanda birası olan Guinness’i aynı karede muhteşem yansıtmış.

Bir sonraki viskimiz ise Tyrconnell Sherry Cask. 10 yıllık bu viski limited edition olarak çıkarıldı. Burunda ilginç bir şekilde yıldız anason kokusu, sherry, rezine, onunsu ve üzüm kokuları var. Damakta ise karamel, bazılarımızın ‘Anne kurabiyesi’ olarak adlandırdığı tahıl ve pudra şekerli kokular bulunmakta. Orta uzunluka, sıcak bir bitişe sahip Tyrconnell, kuru üzüm, pestil ve tarçın notalarıyla son buluyor.

Gecenin sondan ikinci içkisi ise Teeling Poitin. Dikkat ederseniz viski demedim. Poitin, %80 oranında 3 kere damıtılmış mısır içkisi ve %20 oranında 2 defa damıtılmış malt içkisinden oluşmakta. Kıbrıs’ta geçmiş dönemlerde yaralara sürülmesiyle bilinen ve üzüm posasından yapılan ‘Zıvaniya’ isimli rakıya benzettim ben Poitin’i. Denemek güzeldi ancak devamlı içilebileceğini düşünmüyorum.

Gecenin son içkisi ise Onur’un sürpriz olarak getirdiği Bone Snapper Rye Whiskey‘di. Indiana’da üretilen bu çavdar viskisi, 24 ay boyunca meşe fıçılarda bekletiliyor. Viski hazır olunca 20 fıçıdan oluşan bir miktar olarak %54 alkol içeriğine göre hazırlanıyor ve viskinin keskin köşeleri alınıp oldukça yumuşak içimli harika bir çavdar viskisi ortaya çıkıyor. Etiketlerinde bulunan el yazılı kısımlarda dinlendirme süresi, alkol miktarı ve batch numarası yazmakta.

Burunda Maker’s Mark’ı anımsatan Bone Snapper damakta oldukça gövdeli, tatlımsı, vanilya ve marzipan tatları da sunuyor. Bitişi geneline göre daha canlı ve baharatlı. Bulursanız deneyin diyebileceğim viskilerden biri.

Meleklerin Payı’nın da geceyle ilgili tadım notlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Harika bir tadım gecesinin sonunda yine gülen yüzlerle bir fotoğraf çektirdik. Viski dostlarımıza bu gece katılan Server’e ve Burcum Hanım’a teşekkür ediyoruz.

Ve gecenin bir özeti olarak kelime bulutumuz da hemen burada. Redbreast öne çıkmış biraz.

Yorum yazın