Maltın Günü – 18 Yıllık Single Malt Viski Tadımı

In Tadım, Viski by Keyif AdamıLeave a Comment

Maltın Günü Viski Kulübü ile yılın ilk tadımını dün akşam yaptık. Aslında geçtiğimiz ay doğum günümüzü kutlamak için yapılacak tadımı ertelemek zorunda kalmıştık. Ancak bu da yıla inanılmaz girmemizi sağladı. Bu buluşmamızda da 18 yıllık single malt viskileri tattık. Hepsi birbirinden özel viskileri, Maltın Günü’nün birbirinden özel üyeleriyle ve Türkiye’ye single malt viskiyi tanıtan isim olan Teoman Hünal ile beraber yorumladık.

Son yıllarda artan yaş ibaresi bulunmayan (NAS) viskiler, yıllandırılmış viskiler için tehlike çanlarının çalmasına neden olmuştu. Yıllandırma fazla olunca viskinin damıtımevine maliyetinin de yüksek olduğunu düşünürseniz ekonomik olarak yaş belirtmemenin karlılığının ortada olduğunu görebilirsiniz. İşte bu gece yılladırılmış viskileri, çoğu viski severin kabul ettiği üzere en güzel yaşlarında denedik.

İlk viskimiz Glengoyne 18 oldu. Glengoyne 21’i geçtiğimiz aylarda deneyip 2015’in En İyi Viskileri’ne eklemiştim. Glengoyne 17 yerine 2012’de piyasaya sürülen bu viski tatlı ve çiçeksi kokular sundu. Zamanla açılan kokular bizi daha da memnun etti ancak damak konusunda biraz sönük kaldığını, 18 yıl dokusunda olmadığını söylemeliyim.  Kör tadımda 18 yıllık demezdim. Baharatın önde olduğu ilk başta vurucu fakat sudan sonra ehlileşen bir damak karakteri var. Bitişi orta uzunlukta baharatlı ve kuru.

Glengoyne’u farklı kılan şeylerden biri ise yapımında Xerez’de kendi ürettikleri meşe ağaçlarından ürettikleri şeri fıçılarını kullanmaları. Aynı zamanda damıtım süresini içkinin daha saf olması için uzun tutmaktalar. Bu bilgiler ve harika sunum için Viski Defterim’in yazarı sevgili Atakan’a teşekkür ederim.

Glengoyne 18 detaylı tadım notlarımı buradan okuyabilirsiniz.

Glengoyne 18

Bütün hafta boyunca Şener Şen’in ünlü “Tomatees” replikleriyle andığımız ikinci viskimize geçiyoruz. Tomatin 18. Onur Şimşekçi dostum bu içkiyi aylarca gözünün ucuyla kesti ancak sonunda beraber tadabildik. Bugüne kadar dayanabildiği ve eşsiz sunumu için alkış şart. Tomatin’de bir Highland viskisi ve Türkiye’de 12 yıllığı bulunabiliyor. Zamanında İskoçya’nın en büyük malt üreticisi olan Tomatin burunda burbon fıçısı özelliklerini damakta ise şeri fıçısının özelliklerini gösteriyor. 2.5 yıllık şeri fıçısı olgunlaşması damaktaki karakterini belirlemiş. Damağı ile burun profili farklı. “Glengoyne 18’in burunu ile Tomatin 18’in damağı birleşse harika bir viski çıkar” diyenler de oldu.

Tomatin 18 detaylı tadım notlarını buradan okuyabilirsiniz.

Tomatin 18

Bir sonraki viskimiz ise Meleklerin Payı‘nın yazarı Burkay’ın Amerika’da bir içki dükkanında bulduğu Whiskies of Scotland isimli bağımsız şişeleyicinin şişelediği Mortlach 18 oldu. İnternet sitesi bile çalışmayan bu viski hakkında Burkay bulabildiği ve bildiği her şeyi aktardı sağolsun. Mortlach Dufftown’da bulunan önemli damıtımevlerinden biri. “Rome was built on 7 hills, Dufftown built on 7 stills.” şeklinde bir söz de bu viskiyi içmeden önce oldukça keyifli oldu. Mortlach viskilerini damıtırken karmaşık bir damıtım sistemi uyguluyor ve viskilerinin 2.81 kez damıtıldığını belirtiyor. Neden diye sormayın şimdilik. Üzerinde çalışmam gerekiyor.

Viskiye gelirsek, 18 yıllık bir Highland viskisi nasıl olur sorusunun cevabı diyebilirim. Dengeli, kaliteli ve zevk veriyor. Burunda ki tatlı aromalar damakta lezzetli bir serüvene giriyor ve oldukça zarif bir bitişle sonlanıyor. Sevgili Teoman Hünal’ın “Tomatin’in olmak istediği viski” şeklindeki yorumuna da katılıyorum.

Mortlach 18 detaylı tadım notlarımı buradan okuyabilirsiniz.

Mortlach 18

Dördüncü viskimiz Caol Ila ekibimizden Viski Gurme’nin en çok tercih ettiği viskilerden biri. Türkiye’de 12 yıllık ekspresyonunu bulabileceğimiz viskinin 18 yıllığı bizi aldı götürdü, Islay’nın deniz gören bir tepesine bıraktı. Turbanın doğru ellerde ne kadar zarif bir şekilde kullanıldığını bu viski çok güzel bir şekilde gösteriyor. Damaktaki hafif toprak hissiyatı, fındık yağı notaları inanılmaz. Burunda koklamaya doyamadığım bir viski vardı. Turba, tatlı meyveler, hafif bir ecza dolabı esintisi. Bulduğunuz an kaçırmayın. Hatta bana da alın!

Caol Ila 18 detaylı tadım notlarımı buradan okuyabilirsiniz.

http://keyifadami.net/caol-ila-18-viski-tadimi/

Ve son viskimiz. Sevgili Teoman Hünal’ın mahzeninden çıkarıp bizimle paylaştığı Talisker 18 son viskimiz oldu. Ülkemizde 10 yıllık ekspresyonunu rahat bulabildiğimiz için daha çok denediğimiz bir viski markası Talisker. Seveni de çok sevmeyeni de. Ancak 18 yıllık bu viskiyi sevmeyecek birini tanımıyorum sanırım. Dengenin viskideki önemi, havalanmanın viskiye etkisi, burundaki zenginliğin yanında damaktaki lezzet ve damakta geçirdiği her saniye verdiği farklı tatlar.

Tam anlamıyla bir sanat eseri diyebildim Talisker 18 için. Teoman Hünal’ın anlatımı ve keyifli sohbeti viskiden aldığımız keyfi çok daha yukarı taşıdı. Kendisinin olduğu her ortamda içtiğim içkiden aldığım keyif katlanıyor. Bu gece de aynısını yaşadım.

Talisker 18 detaylı tadım notlarımı buradan okuyabilirsiniz.

Talisker 18

Bir Maltın Günü’nü de bu şekilde bitirdik. Geceye çok keyifli bir bira ve viski muhabbeti ile devam ettik.

Viski Gurme’nin bu gece hakkındaki yazısını okumanızı da tavsiye ederim.

Maltın Günü Viski Tadım Kulübü

Keyif Adamı, Viski Gurme ve Meleklerin Payı aynı karede yakalandı 🙂
Keyif Adamı - Viski Gurme - Keyif Adamı

Tadım sonrası sevgili Fatih Keleş’in hediyesi Hoyo De Monterrey Küba purosu da harika bir eşlikçiydi.

Whisky Tasting

We Love Maltın Günü

Yorum yazın