La Trappe – Sessizliği Tatmak

In Bira, Haber by Keyif Adamı2 Comments

Sessizlik dünyadaki bazı biraların ham maddesini oluşturuyor. Sessizlik yemini etmiş keşişlerin tarihi reçetelere bağlı kalıp yaptıkları biralardan bahsediyorum. Sessizliklerini bozdukları, sanatlarını konuşturdukları an bahsi geçen Trappist biralarını yaptıkları zaman oluyor. La Trappe markalı bira da de dünyada 12 birada bulunan Trappist özelliğini taşıyor ve geçtiğimiz haftalarda da Türkiye’ye iki farklı birası gelmiş durumda. La Trappe Witte ve La Trappe Blond.

La Trappe Logo

Hollanda’da bulunan De Koningshoeven Manastırı’nda üretilen La Trappe’nin hikayesi 1884’e uzanıyor. Manastır bahsi geçen yılda hayır işleri yapmak ve manastırın masraflarını karşılamak üzere manastırın sınırlarında bira üretmeye karar veriyor. İlerleyen yıllarda manastırın sınırında inşa edilen yeni kilise bira satışından gelen karla yapılıyor.  Bu süre içerisinde manastırın bölgede sahip olduğu barlarda “Trappist” etiketiyle lager satıyorlar ve bazı özel bira markaları için bira yaptıkları da oluyor. Bira, endüstri ve dinin buluştuğu noktada önemli bir rol oynamaya başlıyor. Trappist biralarının en önemli yönlerinden biri de biranın kilisenin önüne geçmemesi gerektiği ve bira satışının kar getirecek bir yapıyı benimsememesi gerekmesi. Manastırın ilginç tarafı da açıkçası bu yönüyle ilgili.

Manastır La Trappe

1949 yılında Dünya Savaşı dolayısıyla ham madde bulamayan biraevi limonata fabrikası kurdu. Sattıkları ürünlerin adı Ariston ve Whist’ti. Dark, Pilsner, Dortmunder, Super ve Bock tipi biralar üreten biraevi 1969’da bira operasyonlarıyla ilgili Artois Biraevi ile anlaşıyor ve keşişler 1980’e kadar ortadan kayboluyor. 1980’de Artois ile yapılan anlaşma bitince keşişler göreve geri dönüyor ve 1950’den bu yana limitli yapılan bir üst fermente bira yapma işine girişiyorlar ve La Trappe ismi ortaya çıkıyor. Biraevi 1987’de Dubbel ve Tripel’i, 1992’de Blond’u çıkardı. Dünyadaki tek Trappist buğday birasını da çıkaran firma oldu. 1989’da büyük bir renovasyondan geçen damıtımevi 1999’a kadar keşişlerin kontrolünde bira üretmeye devam ediyor.

1999’da artık yaşlanan keşişlerle çalışmanın da getirdiği zorluğu kullanarak Bavaria ile çalışmaya başlayan La Trappe soru işaretlerini de yaratmaya başladı. Bavaria’nın altında kurulan yeni şirket (De Koningshoeven NV), biraevinin günlük işlerini, bina ve ekipman kiralamalarına el atmıştı. Ticari bir hale büründüğü anlaşılan La Trappe – Bavaria anlaşması yüzünden,  Trappist biralarının kontrol edildiği merkez olan International Trappist Association arasında sıkıntılar çıktı. ITA, La Trappe’nin Trappist logosunun(Authentic Trappist Product) kullanamayacağını iletti. 2005’e kadar bu durum böyle devam etti. Ancak 9 Eylül 2005’te keşişlerin bira işini başına geçip daha aktif görevler almasına karar verilince logo kullanım hakkı La Trappe’ye geri verildi.

Manastırda 9 farklı La Trappe üretilmekte:

  • Blond (6.5% ABV)
  • Dubbel (7% ABV)
  • Isid’or (7.5% ABV)
  • Tripel (8% ABV)
  • Quadrupel (10% ABV)
  • Quadrupel Oak Aged (10% ABV)
  • Witte Trappist (5.5% ABV)
  • Bockbier (7% ABV) (Sezon ürünü)
  • PUUR (4.7% ABV) (Organik)
La Trappe Ales

Daha önce La Trappe Isid’or’un tadım notlarını yazmıştım. Bu yazıda ise kısaca Türkiye’ye yeni gelen iki birayı yani La Trappe Blond ve Witte’yi inceleyeceğim.

La Trappe Biraları

La Trappe Witte

La Trappe Witte dünya üzerinde buğday birası olan tek Trappist. Bu sebeple Witte Trappist olarak anılmakta. %5.5’lik bir alkol seviyesine sahip Witte, burunda buğday, limon kokuları ve maya aromalarına sahip. Limon kokularının kaynağı Saphir şerbetçiotu kullanımı. Damak önce biraz keskin, sonradan maltsı tatlar aldığınız narenciye ile buluşan ferah bir karakterde. Yazın oldukça keyifle içilebilecek, susuzluk giderici bir bira olduğunu söyleyebilirim. Şişe içerisinde bulunan maya fermantasyona şişe içerisinde devam etmekte. Salata ve hindi gibi yemeklere oldukça hoş eşlik ediyor.

Detaylı tadım notlarına buradan ulaşabilirsiniz.

La Trappe Witte

La Trappe Blond

Bulanık bir portakal rengine sahip La Trappe Blond, %6.5 alkolüyle Witte’den bir tık üstte yer alıyor. Burunda maltsı özellikler öne çıkıyor. Buna maya kokuları, ekmeksi aromalar eşlik ediyor. Hafiften muz, bal ve şerbetçiotu izleri alınmakta. Damakta yoğun, dengeli, hafif tatlı ve maya hissiyatı zevkli bir içim sağlıyor. Karbonizasyon ideal seviyelerde. Keyifle içilebilecek bir bira daha geldi diyebilirim.

Detaylı tadım notlarına buradan ulaşabilirsiniz.

La Trappe Blond

Çok yakında La Trappe’nin diğer biralarını da raflarda göreceğimiz şimdiden müjdeleyeyim.

Trappıst biraları bir ayrı

 

Comments

  1. Nerede satılmaktadır İstanbul’a bu bira acaba? Teşekkürler

Yorum yazın