İstanbul Viski Kulübü – Laphroaig Dikey Tadımı

In Viski by Keyif Adamı2 Comments

İstanbul Viski Kulübü olarak geleneklere aykırı bir şekilde bu yazı Islay viskileri yazı olarak ilan etmiş gibiyiz. Lagavulin Dikey Tadımı’ndan sonra bu ay da Laphroaig Dikey Tadımı düzenledik. Üyelerimizden sevgili Cem Alpay’ın bize ev sahipliği yaptığı gece de 8 farklı Laphroaig ekspresyonunu tattık ve Islay viskisinin derinliklerine indik.

Laphroaig Tasting Mat

Tadımı 7 viski ile yapmayı planlamışken son saniyede gelen Triple Wood eklentisi ile 8 viskiye çıktık. Damağı ve burnu oldukça zorlayacak olan tadımı yaparken çok dikkatli tadım yapmaya ve dinlenmek için gerekli zamanı ayırdığımıza dikkat çekmeliyim sanırım. Ayrıca bu tadımın Türkiye’deki en ‘dumanlı’ tadım olduğunu da belirtmeliyim.

Laphroaig Dikey Tadımı Line Up Laphroaig Smoke

Laphroaig 10

Tadıma en ünlü Laphroaig ekspresyonlarından ülkemizde de satışta olan Laphroaig 10 ile başladık. %40 allkol oranına sahip bu single malt burunda is, iyot, turba, narenciye, limon kabuğu, ecza dolabı ve hafif üzüm pestili aromalarına sahip. Damağında ise turba ve biberi kuvvetli bir şekilde sunan kremamsı bir yapısı var. Havalandıkça topraksı tatlar da geliyor. Uzun, tatlı ve iyotsu bir bitişe sahip. Kişisel görüşümü belirtmem gerekirse asla vazgeçemeyeceğim viskilerden biri.

Laphroaig 10

Laphroaig Quarter Cask

İkinci viskimiz ise Laphroaig Quarter Cask oldu. Quarter Cask ikili bir olgunlaşma dönemi geçiriyor. Laphroaig’un Maker’s Mark’tan aldığı burbon fıçılarında olgunlaşan viski ikincil olarak küçük boyutlardaki Amerikan meşelerine aktarılıyor ve daha küçük fıçılar viskiye daha fazla etki ediyor. %48’lik bir alkol seviyesine sahip bu viskide de burunda narenciye, turba etkisini buluyoruz fakat bunun yanında ufak fıçının verdiği vanilya, narenciye aromalarının yanı sıra Atlantik kıyılarının yanında olgunlaşmanın verdiği narin bir deniz etkisi var. Damakta kremamsı ve yüksek miktarda zencefil tadı var. Bitişi kuru ve Laphroaig 10 bitişinden kısa. Biber, chili izleri de bitişi farklı kılıyor. İlk içtiğim dönemlerde gözüme giren bu viski son tadımımda ilk tadımım kadar büyük bir etki bırakmadı. Zamanla viskiler hakkındaki görüşler değişebiliyor. Quarter Cask bunu yaratan bir viski oldu. Biraz eksik bir karakterle karşılaştık ve bu sürpriz oldu diyebilirim.

Laphroaig Quarter Cask

Laphroaig Triple Wood

Bir sonraki viski ise şu ana kadar bizce çok ‘underrated’ kalan Triple Wood oldu. Klasik fıçıların üstüne Quarter Cask fıçılarında olgunlaşan viski bir daha uyandırılıp Avrupa meşesi fıçılarında olgunlaşıyor. Bu kadar çok fıçı işlemi çok soru işareti yaratsa da Triple Wood sürpriz yapan viskilerden biri oldu. Burunda kuru meyveler, baharat ve vanilyanın yanında turba notaları da geliyor. Damakta tatlı, tropik meyveler, zencefil, biber tatları ve sandal ağacı aroması bulunmakta. Bitiş kısa ve meyvemsi. Asıl sürprizi ise su ekleyince yaşadık. Birkaç damla su adeta parfüm haline getirdi viskiyi, adeta Islay’a yakın bir Highland viskisi oldu.

Laphroaig Triple Wood

Laphroaig Lore

Laphroaig Lore, Laphroaig’dan çıkan en yeni viskilerden biri. 18 yıllık viskinin yerini alacak olan Lore’nin yaşı bilinmemesine rağmen resmi olmayan kaynaklar içindeki viskilerin 7-25 yaş arası olduğunu söylemekte. Triple Wood gibi klasik, Quarter Cask, Avrupa meşesi fıçılarının yanısıra yüksek turba miktarına sahip fıçılardan da viskilerin bulunduğu Lore’yi firma ‘The Richest of The Rich’ olarak konumlandırmış durumda.

Tadımına gelirsek burunda topraksı turba, is, kül, deniz tuzu, vanilya aromalarına sahip. Damakta çiğnenebilir kalınlıkta, kuru meyve, turba ve chilli biber tatları var. Bitişi ise kuru, zencefil, erik, iyot notalarına sahip. Bizden samimi bir uyarı gelsin. Sakın su eklemeyin. Her şey kayboluyor.

Laphroaig Lore

Laphroaig An Cuan Mor

Geçtiğimiz yıl yaptığımız daha küçük çaptaki Laphroaig Dikey Tadımı’nın en beğendiğim viskisi An Cuan Mor olmuştu. ‘Büyük Okyanus’ anlamına gelen An Cuan Mor için birinci dolum Amerikan meşesi fıçıları ve Avrupa meşesi kullanılıyor. Burunda deniz yosunu, deniz tuzu, beyaz biber aromalarını floral kokular, sandal ağacı notaları, kuru şekerlemeler ve tereyağı izleri takip ediyor. Kompleks bir viski. Damakta gövdeli, baharatlı ve karamel tatlarına sahip. Bitişi uzun, tatlı, biber izlerine ve topraksı dokunuşlara sahne oluyor. İnanılmaz!

Laphroaig An Cuan Mor

Laphroaig’un, Laphroig Opinions isimli yarışmasında viskileri tanımlayan kelime öbekleri damıtımevinin çeşitli yerlerinde yayınlanacak. Benim de An Cuan Mor için özel bir paylaşımım oldu. Siz de bana destek olmak isterseniz bağlantıyı takip edip oylamaya katılabilirsiniz.

Laphroaig Opinions An Cuan Mor

Laphroaig 16

Laphroaig 16, Laphroaig Damıtımevi’nin 200. yılı için çıkarılan özel bir viski. 35cl’lik küçük şişelerde satışa sunulan bu viski burunda bolca limonla karşılıyor. Vanilya ve floral kokular burunda esmeye devam ediyor. Alıştığımız turba ve ilaçsı kokular bu viskide hakim değil. Yine de ilaçsı kokuların etkisi biraz daha yüksek. Damakta yeşil elma, taze armut gibi meyvemsi tatların yanı sıra vanilya ve tatlı bir is tadı var. Bitişi kuru, meyan kökü, ceviz ve tatlı meyve izleri taşımakta.

Laphroaig 16

Laphroaig 18

Laphroaig 18 birçok kişinin beğenisini kazanmış ancak ilerleyen dönemlerde bir koleksiyoner şişesi olacak bir viski. Yerini yavaş yavaş Lore’ye bırakacak 18 yine %48 alkol oranına sahip. Altın rengindeki viski burunda limon  kabuğu, narenciye, fundalık aromalarının yanında ince bir turba ve ilaçsı kokuya sahip. Damakta çiğnenebilir, kremamsı, biberli tatlara sahip olan viski aynı zamanda meşe, tuz ve toffee tatlarını da veriyor. Bitişi topraksı, yağlı, beyaz çikolata ve yakılmış meşe izleri taşıyor.

Laphroaig 18

Laphroaig 10 Cask Strength Batch #003 Jan11

Gecenin son viskisi herkesin merakla beklediği Cask Strength’ti. %55.3 alkol oranına sahip bu canavar şu an bulması pek kolay bir şişe değil. Burunda iyot, turba, deniz tuzu, kurumun yanı sıra şeftali aromaları var. Damakta adeta bir çetin ceviz. Açılınca kömür hissiyatını, toffee, yeşil çay ve chilli biber tatlarıyla yaşıyorsunuz. Biraz daha havalanınca kırmızı meyveler almanız bile mümkün. Bitişi ise inanılmaz dengeli ve uzun. Bir yudumun keyfini oldukça uzun bir süre çıkarabiliyorsunuz.

Benim bu viski hakkındaki kişisel düşüncem ‘Laphroaig 10’un daha iyisi ve keyiflisi’ oldu. Muhteşem bir denge, harika bir alkol oranı ve inanılmaz bir lezzet. Bulursanız kaçırmayın.

Laphroaig 10 Cask Strength

Grubun yaptığı puanlamaların ortalaması aşağıdaki gibi oluştu. Tabii ki 8 viskinin hepsi üst düzey olduğu için puanlamaların kişisel olduğunu ve bu viskileri de kendi aralarında ayırıcı özellikte olduğunu hatırlatmalıyım.

1-10 Cask Strength – 94.2 pts
2- An Cuan Mor – 92.2 pts
3- 18 Year Old – 92 pts
4- 10 Years Old – 90 pts
5- Lore – 88.2 pts
6- 16 Years Old – 88 pts
7- Triple Wood – 86 pts
8- Quarter Cask – 82.8 pts

Laphroaig Dikey Tadımı

Laphroaıg Dikey Tadımı

Comments

    1. Author

      Select biraz daha her damağa uygun viskilerden biri. Daha kolay içimli biraz daha fıçı etkisi taşıyan bir viski.

Yorum yazın