
Sevgili Barış Kuleli’nin ev sahipliğinde bu güzel viskilerle harika bir akşam geçirdik. Bu geceki seçkimizde Lagavulin 12 Cask Strength, Lagavulin 16, Lagavulin Distillers Edition (1995-2013) ve 2016 Feis Ile ekspresyonu olan Lagavulin 18 vardı. Ev sahibimizin inanılmaz sofrası da geceye büyük bir kalite kattı.
Tadıma Lagavulin Distillers Edition ile başladık. 1995’te fıçılanıp 2013’te şişelenen bu ekspresyonu şu an bulmak biraz dert. An itibariyle 16 yıllık ekspresyonu satılmakta. Ancak bir yerde bu 18’liği görürseniz 16’lıktan daha iyi olduğunu söylemeliyim. Pedro Ximenez fıçılarında sonlandırılan bu viski kadehe döküldüğü andan itibaren şeri fıçı etkisini net bir şekilde sergiliyor. Burunda kuru üzümle başlayan kuru meyve aromaları alttan gelen turba ile dengeleniyor. Ahşap dokunuşları da yumuşak ve tatlı karaktere güzel ekleniyor. Damakta oldukça yumuşak ve kremamsı. Dilin önünde ve damağın arkasında oluşan biberli bir yapısı var. Vanilya ve frenk üzümü tatları damakta yayılıyor. Bitişi ise orta uzunlukta, kuru meyve, baharat ve ağaçsı notalar taşıyor.
Su eklenince burunda turba öne çıkıyor. Damakta ise daha kremamsı ve gövdesi biraz artan bir his geliyor.

İkinci viskimiz ise çoğu viski sever tarafından sevilen Lagavulin 16. Burunda turbanın varlığı ilk öne çıkan öğe. Vanilya, iyot, üzüm pestili, kuru erik, şeri aromaları her zamanki gibi çok keyifli bir birliktelik yaratıyor. Damakta ise adeta patlıyor ve ağzınızın içini dolduruyor. Yağlı bir dokuya sahip bu viskide hafif tatlı notaların yanısıra iyi dengelenmiş karabiber, meşe ve incir bulunmakta. Bitiş ise uzun, sıcak ve açıkçası mutluluk verici.

Üçüncü viskimiz sevgili Viski Perver’in bize sunduğu Lagavulin 12 Cask Strength. 2014 şişelemesi olan bu viski re-fill Amerikan meşe fıçılarında olgunlaştırılmış. Bu gecenin yıldızlarından biriydi. Geçtiğimiz hafta tattığım Lagavulin 8’in bir adım üstü nasıl olur adeta onu gösterdi. %54.4 alkol oranına sahip bu viski burunda rahatsızlık vermeyecek oranda turbaya sahip. Bunun yanında yoğun bir iyot kokusu, narenciye, toffee, ilaçsı notalara ve arkadan arkaya gelen kibrit kokusuna sahip. Damakta alkol oranını çok hissettirmeyen, nane, ardıç gibi ilginç tatlara sahip. Bunların yanında damak arkasında kahve çekirdeği ve barbekü izleri bırakıyor. Bitişe doğru geçerken damağınızda kalan deniz notalarına ise bayılıyorsunuz. Orta uzun bir bitişe sahip ve biterken çok net bir karabiber etkisi yaratıyor. Harika bir viski. Lagavulin seven herkes denemeli.

Gecenin son viskisi ise Feis Ile 2016’da çıkarılan Lagavulin 18 ekspresyonu oldu. Sadece 6000 şişe üretilen bu viskiyi İskoçya’dan bin bir zorlukla bize getiren milli basketbolcumuz Ermal Kuqo’ya büyük bir teşekkür borçluyuz. Bodega fıçılarında sonlandırılan bu viskinin alkol oranı ise %49.5. Burunda adeta bir parfüm. Uzun süre içmeye kıyamadık. Çiçek ve meyvelerle başlayan burun az da olsa turba etkisini de gösteriyor zamanla. Klasik Lagavulin beklentilerinin biraz dışında olan bu viskiden yosun, ilaçsı kokular ve badem aromaları da almak mümkün. Damakta ise oldukça ‘fresh’. Narenciye, vanilya, fesleğen, muskat, elma kabuğu gibi zengin bir damak yelpazesine sahip. Bitişi çok uzun, narenciye, nektarin ve şarabımsı notalara sahip. Fiyat yüksek ama açıkçası buna değer.

Gerçek anlamda uzun zamandır viskiden bu kadar keyif aldığım bir tadım hatırlamıyorum. Bir haftalık yorucu bir seyahatin hemen arkasından tattığım bu viskiler bütün yorgunluğumu unutturdu. Gelecek tadımımızı dört gözle bekliyorum. Barış Kuleli’nin bize sunduğu lezzetlerden bazılarını göstermezsem olmaz tabii ki.

İstanbul Viski Kulübü’nü internet sitesinden, Instagram ve Twitter hesaplarından takip edebilirsiniz.
Lagavulin !!