İstanbul Viski Dostları – Tadım 5

In Viski, Tadım by Keyif AdamıLeave a Comment

İstanbul Viski Dostları olarak bu ayki tadımımızı heyecanla bekledik. Çok güzel bir viski bizi beklemekteydi. Tadım notlarını yazdığım ilk tadımda da deneme şansı bulduğumuz, son 2 yıl içerisinde büyük bir sükse yapan King Car Distillery’nin ürettiği Kavalan viskisinin, Concertmaster serisini tatma fırsatına eriştik. Kavalan’dan önce yine viski dünyasının genç yıldızlarından Monkey Shoulder’ı deneme fırsatı bulduk ve tadımı da bir sürprizle kapattık.

Tadıma Monkey Shoulder ile başladık. Monkey Shoulder bir malt harman viskisi. Harman viskiler genellikle %50 üzeri malt ve tahıl karışımıyken, malt harmanlar farklı single malt viskilerin harmanı oalrak üretiliyor. Monkey Shoulder bir William Grant ürünü olduğu için bu konuda bayağı bir şanslı ve içinde Glenfiddich, Balvenie ve Kininvie maltları içermekte.

İskoç viskisi için garip bir isim olan Monkey Shoulder ise, arpanın elle karıştırılmasından sonra geçmişte arpaları uzun sürekarıştıran işçilerde görülen kolların biraz aşağı sarkması sonucu oluşan bir kol rahatsızlığına verilen isim. Şartlar iyileşmiş olsa da Monkey Shoulder hala manuel karıştırmayı tercih ediyor.

Genç kitlenin de ilgisini çekmek için Monkey Shoulder oldukça fazla sayıda kokteylde denenmeye başlandı. Sonuçların ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim. İlerleyen dönemde bir şişe daha edindiğimde bazı kokteyller deneyeceğim. Şişe tasarımındaki 3 maymun ise cidden çok ilgi çekici.

Tadımına gelirsek. Burunda malt yoğunluğunda meyvemsi aromalar, orman çiçekleri, vanilya, yanık süt kokuları bulunmakta. Damakta ise kremamsı bir yoğunlukta, yuvarlak hatlı, fındık, marzipan, butterscotch, nektarin ve bal tatları alınabilmekte. Arka damakta kısa ama tatlı bir bitişe sahip. Çok rahat içimli bir akşam üstü viskisi diyebiliriz. Sivri köşeleri olmadan zevkle tadabileceğimiz. Kısa bitişinden dolayı arka arkaya birkaç duble içilebilecek leziz bir viski.

Gelelim günün beklenen viskisine. Kavalan 2008 şişelenmeye başlamış bir viski. Ancak viskide yılın her şey demek olmadığını açık bir şekilde sergilemiş bir marka oldu artık. Sadece 4 yıllık viskileriyle kazandığı ödüller bunun açık bir belirtisi. King Car Damıtımevi Kavalan ile büyük bir başarıya imza attı.

Kavalan’ın ödüllü single malt viskisinden ilk tadımımızda bahsetmiştim. Kavalan Concertmaster ise Port Cask Finish olarak sunuluyor, yani Amerikan Meşe fıçılarında yıllandırıldıktan sonra Porto şarabı fıçılarında bitiriliyor. Porto fıçılarının rengine yapacağı etkiyi göz önüne alarak herhangi bir renklendirici kullanmıyor King Car.

Yine de beklediğimden açık renkli olan Kavalan bardağa dolduğu andan itibaren bir parfüm gibi etrafa yayılıyor. Muhtemelen daha 3-5 yaş aralığında olması da rengin beklediğimden açık olmasına bir açıklama olabilir. Burunda floral tonlar, kuru üzüm, pestil, yeşil erik, çiçek bahçeleri, şekerlememsi kokular saçan Kavalan Concertmaster damakta ise oldukça dolgun ve dengeli. Kuru meyveler, çimen, pestil, bal gibi tatlar alıyoruz. Bitişinde ise Porto fıçısı etkisini gösteriyor ve daha baharatlı bir bitiş yaşatıyor. Karanfil, muskat ve hafif kırmızı orman meyvesi notalarının bulunduğu kuru bir bitiş belirginleşiyor.

%40 alkol seviyesinde bulunan bu Tayvan viskisi Kavalan’ın ciddiyetle ürettiği viskilerden biri oldu. Özellikle viskilerine verdiği concertmaster, solist gibi isimlendirmeler benim King Car Damıtımevi’ne ayrıca bir sempati beslememe yol açmakta. Daha 10 yılı bile bulmayan viskileriyle viski dünyasında emin adımlarla ilerlemekteler.

İstanbul Viski Dostları’nın tadımı bitti denecekken üyelerimizden Veysel Bey’in ev yapımı vişne likörü masaya çıktı. Uzun zamandır namını duyduğum likörü deneme fırsatı doğmuştu.

Kadehe koyduğumda “Acaba Hennessy’mi kullanıldı?” diye sordum Cevap ise “Hennessy XO” oldu. Bunun yanısıra votka olarak Beluga votkayı kullanan Veysel Bey ince notalar ve aroma için çubuk tarçın ve karanfil de kullanmış. Oldukça kaliteli bileşenlerle ortaya çıkan bu liköre Veysel Bey’e ithafen “V.O Cherry Liqueur” adını verdik.

Burunda Hennessy’nin olgun, koyu pestil ve erik kokularını hissedebiliyorsunuz. Damakta hiçbir sivrilik yok. Bununlar beraber oldukça zengin tatlar geliyor. Fındık, kakao, kuru meyveler, üzüm, marmelat, kırmızı meyveler yer alıyor. Bitişi oldukça uzun ve bir damla daha içmek için sabırsızlandırıyor. Veysel Bey’den tarifi alınca buraya ekleyeceğim.

 

Yorum yazın