Hibrit Viskiler – Çılgın Melezler

In Uncategorized by Keyif Adamı1 Comment

Viski üretiminde fıçıların öne çıktığı bir dönemdeyiz. Burbon fıçıları, şeri fıçıları, Chardonnay, Porto şarabı, Pedro Ximenez, Oloroso, Mizunara derken viski dünyası çok karıştı. Hatta bazı fıçıları iç içe koydular, yarı yarıya farklı malzemeden yapmaya başladılar. Bu yazıda ise fıçıların hibritleşmesinden değil, viskinin hibritleşmesinden bahsedeceğim. Yani farklı ülkelerden viskilerin bir araya geldiği hibrit viskiler konumuz olacak.

Hibrit viskiler önce garip gelse de ilginç bir konu. Konu Tat Dedektifi’nin bir viski sohbetinden ortaya attığı ‘İrlanda-İskoçya-Japonya viskilerinin karışımı var mı, olsa nasıl olurdu?’ sorusundan ortaya çıktı. Aslında biz bazı tadımlardan sonra böyle ufak deneyler yapıyoruz. Amerikan single maltı ile İskoç single maltı evlendirmişliğim olmuştur. Dünyadada bu konsepti gerçekleştiren birkaç örnek bulunmakta. Sırayla bakalım.

The Glover by Adelphi

“İskoç Samuray” olarak bilinen İskoçya, Fraserburgh doğumlu Thomas Blake Glover Japonya’nın 19. yüzyıldaki endüstri hareketinin öncülerinden biri oldu ve Japonya’nın ilk kömür madenini, buharlı tren lokomotiflerini, savaş gemilerini ve son olarak da sonradan Mitsibushi olacak bir gemi inşaat şiketini Japonya’ya sundu. Bu başarılarından sonra ‘Order of the Rising Sun’ nişanını kazandı.

26 Ekim 2015’te ise Aberdeen ve Tokyo’da Glover’ın onuruna bir viski tanıtıldı. Bu viski İskoç ve Japon maltlarının harmanı olan bir viskiydi ve adı ‘The Glover’ olarak konulmuştu. İki şişelemeye sahip The Glover’ın ilk şişelemesinin adı ‘The Glover 22 Year Old’. İçinde eski Hogshead şeri fıçısında bekletilmiş Japon Hanyu Damıtımevi’nin viskisi,  Amerikan meşesi eski Hogshead şeri fıçısında olgunlaşmış İskoç Longmorn Damıtımevi’nin viskisi ve son olarak da İspanyol meşesi eski şeri fıçısında yıllanmış İskoç Glen Garioch Damıtımevi’nin viskisi harmanlanmış. Adelphi Damıtımevi tarafından harmanlanan bu viski dünya genelinde sadece 390 şişe üretildi. İkinci şişeleme ise ‘The Glover 14 Year Old’ adını taşımakta. Bu viski de 1500 şişe üretildi.

The Glover Whisky

Adelphi Damıtımevi’nin direktörü Alex Bruce, Glover’ın doğduğu yeri onurlandırmak adına tadı tamamlamak için Glen Garioch’tan bir damla viski koyduklarını söylemekte. Amaçlarının ise iki viski profilini yansıtmanın yanı sıra viskiyi daha yüksek bir noktaya çekmek olduğunu da belirtiyor.

Celtic Nations Blended Malt

Hibrit viskiler bu denemeyle çok dikkat çekti. İrlandalı Cooley Damıtımevi’nin Bruichladdich ile beraber hazırladığı bir viski.%85 10 yıllık Port Charlotte tipi malt viskisi ve %15 Connemara tipi turbalı malt viskisi içeren Celtic Nations Blended Malt, İskoçya Viski Birliği (SWA) tarafından bir darbe aldı ve Celtic Malt’ın kullanımını yasakladı.

Celtic Nations Blended

Hybrid No. 1 Edition

Bu hibrid de bir İrlanda-İskoçya hibridi. Hybrid No.1 Edition, The Teeling Whiskey Company’nin Bruichladdich ile beraber hazırladığı bir viski. İki deneysel viski damıtımevinden daha farklı bir deneme gerçekleşemezdi herhalde. Aslında yukarıda bahsettiğim Celtic Nations maltlarının yasaklanmasından 8 yıl sonra, yani fıçıda bekleyen aynı malt viskiler kullanılarak yapılan bir viski. 1200 adet şişelenen bu İrlanda İskoçya hibridi heyecan verici. 10 yıllık maltların 8 yıl sonra 18 yıllık olduğunu düşünmek de ayrı hoş.

Hybrid No1 Edition

Jon, Mark and Robbo’s The Smooth Sweeter One

Bir diğer örnek de bu İrlanda İskoçya hibridi. 2002’de Mark ve Jon Geary’nin yanı sıra önceden Macallan’da Master Distiller olarak görev yapan David “Robbo” Robertson tarafından kurulan Jon, Mark ve Robbo bu tür deneysel viskileri şişelemeyi ve harmanlamayı seviyorlar. The Smooth Sweeter One da Cooley ve Bunnahabhain maltlarından oluşmakta.

jon mark robbo

Jim Beam Kentucky Dram Whiskey

Bu da bir burbon ve İskoç karışımı. Tahminimce en çok tanınan hibrit an itibariyle bu viski. Atatürk Havalimanı Duty Free bölümünde de görülmüş durumda.

Jim Beam Kentucky Dram Whiskey

Huxley

Daha piyasaya sürülmemiş hibritler de var. Diageo’nun çılgın viskiler trendini takip ederek kurduğu Whiskey Union tarafından çıkarılacak Huxley isimli viskisi. İskoç, Kanada ve Amerikan viskilerinin beraber harmanlanacağı bu viski de heyecanla beklenmekte. Huxley’nin ismi de bir 19. anatomi uzmanı ve Darwinist T.H. Huxley’den gelmekte. Viskinin sloganı ise ‘Rare Genius Whiskey’.

huxley

High West Campfire

Bir viski de Amerika’dan. Bozzy’nin eklemesiyle High West Campfire bu listeye girdi. Burbon, çavdar ve turba yoğunluklu harman malt İskoç viskisinin bulunduğu bu hibritin hikayesi de oldukça ilginç. David Perkins Islay Adası’na yaptığı bir ziyarette Bruichladdich’e yakın bir Bed&Breakfast’ta konaklıyor. Burada akşam yemeğini hazırlayan hanımların yaptığı bir tatlı Perkins’in aklını başından alıyor. Turbalı viski ve şeker ile yapılan şurubu, olgun kış kavununun üzerine dökünce ortaya çıkan tat Perkins’e High West Campfire’ı üretme fikrini vermiş.

High West Campfire

Kirin Ten Distilleries

Bu viskiyi de sevgili Mehmet Yalçın’ın verdiği bilgiler doğrultusunda ekledim. İçerisinde İskoç Maltı, Amerikan ve Kanada tahıl viskileri ve Japon malt ve tahıl viskileri içeren bu viski 1989’da üretilmiş. Katkı veren damıtımevleri ise

  • İskoçya: Strathisla, Glen Grant, Longmorn, Glen Keith ve Allt A Bhainne.
  • Kanada: Waterloo, Lasalle ve Gimli
  • Amerika: Lawrenceburg
  • Japonya: Fujigotemba

Grand Macnish

Son olarak da Viski Defterim’in yazarı sevgili Atakan Özdemir’in eklemesi olan Grand Macnish var. Tam bir dünya hibridi değil ancak İskoçya’nın her bölgesinden malt içeren bir hibrit diyebiliriz. Highland, Speyside, Lowland, Adalar, Islay ve Campbeltown maltları ile yapılan bu malt harmanı hakkında yorumları Viski Defterim’den takip edeceğiz.

Hibrit araba mı, hibrit viski mi?

Comments

  1. Pingback: IWSA Whisky Mentoring Geceleri | Tat Dedektifi

Yorum yazın