Hendrick’s – A Deconstructed Tasting

In Tadım, Likör by Keyif Adamı1 Comment

Bu yazı 2 yazılık Hendrick's serisinin 1 numaralı yazısıdır
Geçtiğimiz hafta premium cinlerden Hendrick’s’in eğitimine katılma şansı buldum. Bugüne kadar Türkiye’de ve yurt dışında viski, bira, şarap hatta konyak eğitimlerine katılmıştım. Ancak Hendrick’s’in “A Deconstructed Tasting” isimli eğitimi katıldığım en ilginç eğitimlerden biri oldu. Bu yazıda önce kısaca Hendrick’s’i anlatacağım, sonra eğitim hakkında bilgi vereceğim. Bir başka yazıda da bu eğitimi bizim için oluşturan ve uygulayan Hendrick’s Global Marka Elçisi Duncan McRae ile yaptığım röportajı sunacağım.

Hendrick’s Gin – It’s Not For Everyone

Hendrick’s İskoçya’nın Girvan isimli deniz kenarında bulunan küçük bir köyünde yapılmakta. Hendrick’s 1999 yılında ortaya çıkıyor ancak hikayesi 1860 yılına kadar dayanmakta. Hendrick’s cinlerinin yapımında iki farklı imbik kullanılmakta. Bunların ilk 1860 yılında Bennett Sons & Shears tarafından üretilmiş ve Bennett imbiği olarak bilinmekte. İkinci imbik ise 1948’de üretilen ve dünyada çok az sayıda bulunan Carter-Head imbiği John Dore & Co. tarafından üretiliyor. William Grant’s and Sons şirketi 1966 yılında bu iki imbiği de açık arttırmadan alıyor ve 33 yıl boyunca bünyesinde tutuyor.

Diğer tarafta ise 1955 yılında Hendrick’s markasını bugün olduğu yere getiren Lesley Gracie doğuyor. 4 yaşında ailesine topladığı botaniklerden çay yapan bir kız olan Lesley, 1988 yılında William Grant’s’in radarına giriyor ve iki taraf harika bir cin yapmak üzere bir yola giriyorlar. 1999 yılında da Hendrick’s William Grant’s ve Lesley Gracie’in başarısı olarak ortaya çıkıyor.

Hendrick’s small batch yani küçük partilerle üretim yapan bir üretici. Small batch genellikle birkaç bin litre olarak bilinir fakat Hendrick’s üretimini 450 litre olarak sınırlamış durumda. Damıtımın başındaki Alan Rimmer, damıtımın küçük parti olmasının daha iyi bir ürün çıkardığını söylemekte. Aynı şekilde distilasyonda sadece kendisi duruyor ve başka kimsenin bu işleme dahil olmasına izin vermiyor.

Botanikler

Cinin ana malzemesinin ardıç olduğunu burada belirtmem lazım. Ancak her cinin karakterini farklı botanikler oluşturmakta. Hendrick’s te 11 farklı botanik bulunmakta. Aşağıda bu botanikleri bulabilirsiniz.

  • Limon kabuğu
  • Papatya
  • Kimyon tohumu
  • Mürver çiçeği
  • Ergeç sakalı
  • Portakal kabuğu
  • Ardıç
  • Kişniş
  • Süsen kökü
  • Melekotu kökü
  • Hint biberi

Bu botanikler iki imbikte de kullanılıyor. Bennett imbiğinde direk sıvının içinde 24 saat infüze olan botanikler, Carter-Head imbiğinde ise imbiğin boynunda bulunan bir sepete yerleştiriliyor. Bennett imbiğinden çıkan alkol daha botanik ağırlıklı ve ferahlatan, botaniklerin ağır özelliklerini yansıttığı bir alkol karakterinde çıkıyor. Carter-Head’de ise alkol buharı sepetteki botaniklere nazik bir şekilde işliyor ve daha yumuşak ve çiçeksi bir karakter kazanıyor.

İki imbikten çıkan alkol bir araya getiriliyor ve Hendrick’s markasının imza aromaları olan Bulgar gülü ve salatalık esanslarıyla harmanlanıyor. Ortaya ise sihirli cin Hendrick’s çıkıyor.

A Deconstructed Tasting

Gelelim bu yazıyı yazmama neden olan eğitime. Ortaköy’de bulunan Kethüda Hamamı’nın mistik ortamı Hendrick’s için biçilmiş kaftandı.

Hendrick’s’in bu eğitimini markanın global marka elçisi Duncan McRae yönetti. 5 yıl önce Hendrick’s ailesine katılan McRae açık konuşmak gerekirse benim kendim için “Dream Job” olarak nitelendirdiğim işi hakkını tam anlamıyla veriyor. Eğitimde İstanbul’un en yetenekli bar şefleri ve barmenlerin yanı sıra ben ve Nerde İçek ekibi de yer alıyordu.Tadım Hendrick’s’in üretimini parçalanmış bir şekilde anlatıyordu. Markanın, imbiklerin hikayeleri, botanikler ve esansları tek tek açıklayan McRae, markayı adeta beynimize eğlenceli bir şekilde kazıdı.

Önümüze gelen tadım altlığının üzerinde 5 farklı kadeh bulunmaktaydı. Bunlar Bennett ve Catrter-Head imbiklerinden gelen alkoller, ikisinin harmanlanmış hali, gül ve salatalık esanslarının katılmış hali ve en son olarak da bildiğimiz Hendrick’s şişesinden gelen cindi.

Önce Bennett imbiğinden bir örneği tattık. Botaniklerin direk infüze olmasından dolayı çok aromatik ve bir o kadar da ferah, krema kıvamında bir alkolle karşı karşıyaydık. İkinci tadım ise Carter-Head imbiği ile yapıldı. İlk cinden daha hafif, damakta çiçeksi, damakta daha az yoğun bir alkol vardı.

3. olaraksa iki imbiğin harmanını denedik. Çok daha içilebilir, kıvamı yerinde, aromaları ise optimum seviyeye çekilmiş bir cin ortaya çıkmış.

Bundan sonraki tadımda ise Hendrick’s’in imza aromaları olan gül ve salatalık bir önceki cinle buluştu. Etkisi direk ortaya çıkıyor. Salatalık rayihası ve gülün damaktaki yumuşaklığı çok farklı bir karakter katıyor cine.

Son olaraksa “vintage” tasarımlı şişesinden Hendrick’s’i tadıyoruz. Önce ufacık bir yudum alıp, damağımızda gezdiriyoruz. Damakta gülün yumuşaklığı dilinize oturuyor ve salatalığı da hemen hissediyorsunuz. Üst damakta limon kabuğu da beliriyor.

İkinci yudumla beraber sivrilikler de ortaya çıkıyor. Kişniş, lime, karanfil gibi aromalar da gün yüzüne çıkıyor. Kremamsı, damağın her tarafına eşit şekilde yayıla, kolay içimli bir cin var. Bitişi baharatlı, uzun ve rahatlatıcı.

Tadımlardan sonra Duncan McRae bar şefleriyle koyu bir sohbete giriyor, oradan da Hendrick’s için hazırladığı birkaç kokteyli tanıtıyor. Özellikle kendi icadı olan, french press’e benzeyen “Mixing Glass”ı büyük beğeni topladı.

Açıkçası girdiğim en iyi eğitimlerden biriydi. Yazının ikinci bölümünde de Duncan McRae ile yaptığımız röportajı sunacağım size.

Cini sevmeye başladım !!

 

 

Series NavigationDuncan McRae İle Hendrick’s Üzerine Soru Cevap >>

Comments

  1. Pingback: Duncan McRae İle Hendrick's Üzerine Soru Cevap - Keyif Adamı

Yorum yazın