Davete erken icabet etmem dolayısıyla biraz fazla vaktimiz oldu ve Semih Bey’le bu zamanı iyi kullanıp Glenlivet Nadurra 16 ve Glenlivet Archive 21 tattık. Bu viskilerin tadım notlarına isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İçmeden Sarhoş sitesinden tanıdığımız Serkan Bey ve diğer konuklar da bize katılınca harika evdeki muhteşem sofranın başına geçtik. Özenle hazırlanmış peynirler, şarküteri ürünleri, havyar kanepe, avokado kanepe gibi gastronomik özellikleri üst düzeyde olan bir menümüz vardı. İşin güzel tarafı ise hepsinin bir lezzet sever tarafından özenilip hazırlanmasıydı. Semih Bey’e bu güzel sofra için de yeniden teşekkür ediyorum.


Sıralamamız Glenfiddich 12, Glenfiddich 15 Solera Vat, Glenfiddich 15 Distillery Edition, Glenfiddich 18 ve Glenfiddich 18 Small Batch Reserve olarak belirlendi. Tadıma önce Glenfiddich 12 ile başladık. Whisky Or Whiskey? etkinliklerinde “Single Malt Viskilere Giriş Viskisi” olarak adlandırdığım bir viski 12 yıllık bu Glenfiddich. Taze armut, vanilya aromaları, damaktaki ipeksi dokusu ve rahat içiminin ardından gelen uzunca bitiş bu viskiyi özel kılan faktörlerden.
Glenfiddich 15 Solera Vat ise benim en çok beğendiğim Glenfiddich ekspresiyonlarından. Ülkemizde de satışta olan bu viski, 15 yıl meşe fıçılarda olgunlaştıktan sonra devasa bir çam ağaçı fıçısına alınıyor ve diğer 15 yıllık viskilerle karıştırılıp (vatting işlemi) biraz daha olgunlaşıyor. Solera Vat isimli bu fıçıda 1998’den beri viski bulunuyor ve hiçbir zaman boşaltılmadığı gibi yarısı da her zaman dolu tutuluyor. Glenfiddich Damıtımevi ziyaretimde bu fıçıyı görme şansına da erişmiştim.
Glenfiddich 15 bal, kuru üzüm, şeri aromalarının yanısıra damakta kremamsı bir yapı alıp meyveli pasta moduna bürünüyor ve tarçın muskat izleriyle sonlanırken adeta Noel arifesini hatırlatıyor. Hiçbir zaman vitrinimden eksik etmeyeceğim viskilerden.
Üçüncü viskimiz ise ilk defa denediğim Glenfiddich 15 Distillery Edition oldu. Bu ekspresiyon Amerikan meşesinin yanı sıra İspanyol meşesinde de olgunlaşmış. 2013 ISC’de Gümüş Madalya kazanan viskinin alkol seviyesi %51 gibi yüksek bir rakam.

Kokuda önce çiçeksi aromaları fark ettim. 12 ve 15 Solera gibi değildi bu viski. Çiçeksi karakterlerin arkasından, badem, fındık ve karabiber salındı. Yüksek alkollü olduğundan biraz da su eklenince, çiçek ve meyve aromaları bir tık daha öne çıktı. Damakta ise meyvemsilik ön plandayken çiçek aromaları vanilya eşliğinde devam etti. Hatta bir ara Ankara baharı gözlerimde canlanmadı dersem yalan olur. Bitişi ise orta uzunlukta, krema dokusunda ve rahatlatıcıydı.
Sona kalan iki viskimiz ise Glenfiddich 18’in farklı şişelemeleri oldu. İspanyol Oloroso fıçıları bu seride yaşıyla beraber viskide en büyük farkı yaratan olgu. İki şişeleme arasında farklı şişelemelerin yanı sıra farklı batchler söz konusu olduğu için farklar mevcut.

Eski şişeleme de karamel, armut aromaları ile bir başlangıç yapılıyor. Bunu vanilya takip ediyor. Damak oldukça yuvarlak ve köşesiz. Arka damağa tarçın, baharat ve kuru meyveler gelmekte. Bitişi ise orta-uzun ve ısıtıcı. Kuru üzüm, muskat ve meşe izleri var.

Small Batch Reserve şişelemesinde ise aromalar toffee ile başlıyor. Biraz daha tatlımsı, kuru üzüm ve üzüm pestili aromaları öne çıkıyor. Havalandıkça çikolata ve olgun elma aromaları göz çarpıyor. Damakta kayısı, nektarin, kuru meyveler, vanilya ve meşe notaları katmanımsı bir lezzet yapısı oluşturuyor. Dokusu ipeksi. Adeta akıyor. Bitişi ise uzun, toffee ve tütün izleri taşıyor.
Gecenin yıldızını seçmek zor oldu ancak birini seçmek durumundaydık. 5 viskinin arasından en öne çıkan Small Batch Reserve 18 oldu.

İnanılmaz güzel insanlarla, muhteşem bir tadım yaptık. Harika içkiler tatma fırsatı bulup lezzetli yemekler yedik. Sonunda da gecenin yıldızını dünyanın en güzel manzaralarından biriyle fotoğrafladım. Daha hoş bir final olması düşünülemezdi. Semih Bey’e misafirperverliği, diğer dostlarıma da sohbetleri için sonsuz teşekkürler.
En Çok Ödül Alan Malt Glenfıddıch !!
Comments
Pingback: 30 Ocak Whisky Or Whiskey? - Viskiye Giriş Tadımı - Keyif Adamı