Glenfiddich Damıtımevi – Viski Macerası 2. Bölüm

In Viski, Gezi by Keyif Adamı4 Comments

Bu yazı 3 yazılık Viski Macerası serisinin 2 numaralı yazısıdır
İskoçya maceramızda Balvenie Damıtımevi ile başlayan gezimizi bir önceki yazımda uzunca bir şekilde anlatmıştım. Sabah yaptığımız bu gezinin ardından Glenfiddich’in ödüllü Visitor’s Center bölümünde ufak bir öğle yemeği molası verdik. Visitor’s Center içindeki Malt Barn isimli barı aşağıdaki fotoğraftan inceleyebilirsiniz. Öğle yemeği sırasında William Grant&Sons firmasında Marka Elçisi Eğitmeni olarak görev yapan sevgili Ludo Ducrocq ile de keyifli bir sohbet etme şansı buldum. Bu sohbeti de önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağım.

Damıtımevi’ne giriş yaparken üzerinde Glenfiddich yazan her şeyle fotoğraf çektirmek de adetten tabii ki.

Rehberle buluştuğumuz noktada Glenfiddich’in kurucusu olan Grant ailesinin bir soy ağacı ile karşılaştık. 120 yıllık yaşamında ailenin 5. kuşağının yönettiği Glenfiddich’in tarihinden ufak bölümleri ise karşı duvarda yer alan zaman çizelgesinden görmeniz mümkün

Balvenie’deki gibi öğütülmüş malt Glenfiddich üretiminde de aynı metodla Robbie Dhu kaynak suyuyla buluşup şekerinin ortaya çıkması sağlanıyor ve wort adı verdiğimiz şıra Washback fıçılarına yönlendiriliyor. Burada mayayla buluşan şıranın fermentasyonunu canlı bir şekilde izleme şansı bulduk. Tabii ki görüntülerini kısa süreliğine de olsa kaydettim.

Washback bölümünde Glenfiddich’te 42 yıldır çalışan ismini unuttuğum emektar abimizle oluşan biradan yudumlarımızı alıyoruz.

Washback fıçılarının bulunduğu bölümden çıkıp en merak ettiğim bölüme yani imbiklere ulaşıyoruz. Glenfiddich’te toplam 13 adet imbik var bunların 5′i ilk damıtımın yapıldığı büyük imbikler. 8′i ise ikinci damıtımın yapıldığı küçük boyutlu imbikler. Buradan da viski spirit safe bölümüne geçiyor. Oradan da fıçılanıyor ve depolara konuluyor.

Tadımlara geçmeden önce bu depoları da ziyaret etme şansımız oluyor ancak ne yazık ki fotoğraf çekme yasağından dolayı net fotoğraflar yok. Bazı depoların önünden geçerken ‘Duty-Free Warehouse’ gibi ilginç ibareler görmeniz mümkün. Bu depoda duty free’de satılan ürünler fıçılarda bekletiliyor.

Depolarda ufak hilelerle bir iki fotoğraf çektik yine de. İlk fotoğrafta ünlü Warehouse 8 ve ikinci fotoğrafta ise fıçılarda her sene buharlaşan viskinin bir örneğini yani meleklerin payını görebilirsiniz.

Tadımlara geçtiğimizde bizi 3 viski bekliyordu. 12 yıllık efsanevi ekspresyon, 15 yıllık Solera ve 26 yıllık Excellence.

Glenfiddich 12: Burunda taze armut, çiçeksi ve narenciye kokuları var. Damakta yumuşak, vanilya, baharat ve çiçek aromaları var. Bitişi orta uzun ve yağlı.

Glenfiddich 15: Burunda sherry etkisi ön planda. Kuru üzüm, meşe, muskat, tarçın ve tatlımsı kokular bulunmakta. Damakta gövdeli meyveli kek tatlılığında, malt ve tatlı notalar aldığımız bir viski. Bitişi uzun egg nog, noel pastası gibi kremamsı tatlarla elveda demekte. Solera fıçısının etkisi ön planda.

Glenfiddich Excellence 26: Meyve bahçesi gibi bir koku deneyimine sahip bu viski. Yeşil elma, armut, passion fruit, mango, papaya, yasemin çiçeği ve vanilya aromaları inanılmaz bir kompleksite yaratmış. Damakta 26 yılın etkisiyle oturmuş, tok ve yağlı bir viskiyle karşı karşıyayız. Muskat, tarçın, vanilya, karamela ve beyaz baharatlar damakta zenginliği arttırıyor. Bitişi ise sıcak, baharatlı ve orta uzun.

Tadımlardan sonra Glenfiddich ürünlerini satın alabileceğimiz ‘Distillery Shop’ bölümüne geçiyoruz. ‘Gerçekten özel bir şey almalıyım’ derken her yıl düzenlenen ‘Spirit Of Speyside Whisky Festival’ etkinliğinde satışa sunulan 20 yaşındaki ‘First Fill Sherry’ viskisinden almaya karar verdim. Fıçıdan musluğu açıp şişeleme işlemini, kapaklama işlemini ve etiketlemesini kendinizin yaptığı bu şişeden bir fıçı var ve yaklaşık 200 şişe dolma şansı var. Dünyada 200 şişe olan bir viskinin bir şişesine sahip olmak güzel bir duygu. Glenfiddich’te de şişenin sahibi olduğuma dair kayıtlar artık bulunmakta. Şişeye ait fotoğraflar ve dolum videosu aşağıda:)

Çok sevdiğimiz damıtımevinden alışverişimizi yaptıktan sonra ayrılıyoruz. Fırsatınız olursa Glenfiddich görmeniz gereken, gezmeniz gereken bir damıtımevi. Bölüm 3 İskoçya gezisinin geri kalanını anlatacak:)

Series Navigation<< Balvenie Damıtımevi – Viski Macerası 1. BölümLudo Ducrocq İle Soru Cevap – Viski Macerası 3. Bölüm >>

Comments

  1. Pingback: 'Whisky Or Whiskey?' - Lokanta Maya Viski Tadımı - Keyif Adamı

  2. Pingback: Glenfiddich 15 Solera Vat - Keyif Adamı

  3. Pingback: 2015'in En İyi Viskileri - Keyif Adamı

  4. Merhabalar… glenfiddich viskinin turkiye de dagitimini yapan firma var mi acaba ??? Antalya ve cevre illeri ( Antalya – Isparta – Burdur ) icin soruyorum bildiginiz bir bayiisi varsa yardimci olabilir misiniz ??? Mail adresinden bilgi verebilirseniz sevinirim…
    mdryrd@hotmail. com

Yorum yazın