GARA GUZU – TÜRK BUTİK BİRASI

In Bira, Haber by Keyif Adamı11 Comments

Bir Gara Guzu fırtınası aldı başını gidiyor bira dünyamızda. Craft bira işine kendini vermiş kişiler şişelenmiş bir Türk el yapımı birasını marketlerde görünce ister istemez heyecanlandı. Bu heyecana ben de dahil oldum. Sempatik ismi ve Muğla taraflarında çekilmiş fotoğraflarıyla karşımıza çıktı Gara Guzu uzun bir süre. Geçen yıldan beri de büyük şehirlerin yanısıra başka şehirlerde de bulunmaya başladı.

Fabrikası Muğla’da bulunan Gara Guzu hiç beklemediğimiz ama hepimizin hayallerinde olan bir girişimle karşımıza çıktı.

Gara Guzu’nun şimdilik iki çeşit birası bulunuyor. Bunlar Blonde Ale ve Amber Ale. Ben tadım notlarıma Blonde Ale ile başlayacağım.

Gara Guzu Blonde Ale

Bardağa ilk döküldüğünde mat ve ve hafif bulanık bir renk oluşturan Blonde Ale bakınca hiç de rahatsız etmeyen ve merak uyandıran bir bira olmuş. Köpük biraz daha fazla olabilirdi bu bardakta.
Burunda şerbetçiotu kokuları direk öne çıkıyor, kavruk bir koku, yaşlanmış peynir, yaz çiçeği kokuları farkedilebiliyor. Bunun yanında narenciye notalarının da fark edildiğini not etmek lazım.

Burundaki zenginliğe oranla damakta aynı zenginlikte olmayan bir birayla karşılaşıyoruz. İleride çözüleceğin umduğum bir gövde eksikliği mevcut ancak narenciye tatlarıyla ferahlatan bir bira olduğunu söylemek lazım. Damakta kısa süreli ancak içimi kolay bir bira.

Gara Guzu Amber Ale

Blonde Ale’a oranla çok daha fazla bir köpük oluştu. Koyu kehribardan neredeyse yeşil bronza kaçan rengi ilgin. ve dikkat çekici. Burunda çeşitli şerbetçiotları, baharat yoğunluğu ve karamel hissediliyor.

Orta gövdeli, damakta yine orta uzunlukta kalan bir tadı var. Acı baharatlar hoşuma gitti. Şerbetçiotunun kompleksitesi biraz daha ortaya çıksa keşke diye düşünmeden edemedim. Türkiye’de böyle bir biranın yapılmış ve şişelenmiş olması gurur verici desem yanlış olmaz. Favori biralarımdan olan Brew Dog’un ürettiği 5 AM Saint isimli birayı andırıyor. Ona göre daha düşük kompleksitesi olan ancak daha rahat içimli bir bira diyebilirim.

Sıfırcı hoca olduğum çevremde bilinen bir şey. Bu yüzden not defterimde 3-3.5 yıldız hiç de fena bir not değil. Açıkçası 4.5-5 alanın da fazla olmadığı düşünülünce Gara Guzu’nun iki birası da güzel bir bira olarak adlandırılabilir. Özellikle Türkiye gibi bu işe atılmanın zorlu olduğu bir ülkede, bu iki birayı yapmak cesaret ister. Bu yüzden üreticileri gönülden tebrik ediyorum! Gelecek aylarda umarım bize sürprizleri olur. Malum neredeyse 1 yaşına girecekler.

Bu arada logo o kadar sevimli ki klasik bir bardağı bile inanılmaz sevimli hale getirebiliyor.

Fiyatlarını da merak ediyorsunuzdur muhtemelen. 33cl’lik şişeler 6.5TL-7.5TL arasında 50cl’lik şişeler ise 9TL-9.5TL arasında satılmakta.

Bu yazıyı herkes görmeli

 

Comments

  1. İçmeden fiyattan kaybetti…Almanyada marketten 10 euro ya 3 kada aldığını düşünürken helleee

    1. Author

      Ali Bey selamlar,

      Türkiye’de olduğumuzu düşünerek fiyat yorumu yapmak biraz daha sağlıklı olacaktır. Klasik pilsner biraların 6TL’ye satıldığı bir ülkede bu fiyatlar özellikle seri üretim yapmayan bir biraevi için normal.
      Almanya’da satılan buğday biraları buradaki fiyatlarıyla karşılaştırırsak aslında fiyatların normal seviyede olduğunu görebileceksiniz. Ki an itibariyle yılbaşında yapılan zamdan sonra bu fiyatlar biraz daha artmış durumda.
      Alkoldeki ÖTV’nin kalkması söz konusu olsaydı burada da hayat çok güzel olurdu.

  2. Fiyat çok, yerli bira olduğu için açıkcası düşük yada uygun bi fiyat bekliyordum hayal kırıklığı… Dier biraların 5-6 tl oldgnu düşününce gerçekten yüksek fiyat, insan içince bi tane içmiyorki.

    1. Author

      Bütün dünyada butik biralar, yüksek hacimle üretim yapan firmaların biralarından biraz daha pahalıdır ne yazık ki. Bunun sebebi de belli olduğu üzere üretim hacmi, hammadde alınış fiyatları, PR fiyatları.
      Gara Guzu ile Efes Pilsen veya Tuborg’un aynı fiyatta olmasını bekleyemeyiz bu nedenle.

  3. İlk önce şunu kabul etmek gerekir ki, Keyif Adamı da belirtmiş zaten, ülkemizde butik bira üretimine girişmek yüksek cesaret ister. İlk takdiri buradan kazanıyor girişimci arkadaşlar. İkincisi de benim açımdan ilki kadar önemli, bizim buralarda ALE kültürü yokken ALE bira üretmek ayrı bir cesaret… Tabi burada üretim proseslerinin görece daha kolay (maya çalışma sıcaklığı gibi) olmasının da etkisi olduğunu düşünüyorum. Fiyat konusu elbette nihayi tüketici olan bizler için çok önemli bir etken. Nihayetinde bira, genellikle 1 adet içilen türden bir içecek değil. Bununla birlikte adamların yaptıkları birayı fiyat olarak kıyaslarsak şu günlerde ülkemizde pek meşhur olan DUVEL ile kıyaslamakta fayda var. Her ne kadar henüz Garaguzu içmesem de okuduklarımdan anladığım kadarıyla Duvel kadar aromatik ve yüksek alkollü olmadıklarını biliyorum. Belki çok doğru bir kıyaslama olmadı ama nihayetinde Duvel’den ucuz… Umarım İzmit’te satışa bir IPA yapmış olarak gelir.

  4. Benim şahsi görüşüm Türk tüketicisinin – fiyat faktörü önemli olmasına karşın – damak faktörünü çok önemsediği yönünde. Biraz marka fanatikliği de hakim bu nedenle. Ayrıca lager ve özellikle pilsner dışındaki biraları biradan saymayan bira içicilerinin varlığı düşünüldüğünde bir ale girişimini saygıyla karşılamak gerek.

    1. Author

      Ale girişimleri olumlu etkisini o kadar iyi yansıttı ki, artık büyük üreticiler de kendilerini geride tutamadılar. Bu sebeple bu piyasa çok farklı bir hale gelecek bence birkaç yıl içinde.

  5. Neresi çok fiyatın, 6,5 tl seri üretim su şeker efes birası, ağız tadı bu, içmek için içersen al efesini otur koltuga, zevk almaya bakın biraz allah aşkına.

  6. içip içebileceğiniz en iyi yerel biralardan, gara guzu red ale ile efes red ale uzaktan yakından ilgisi yok, hiçbir seri üretim bira markası yarışamaz, fiyat olarak daha fazlasını hak ediyor, keşke daha kolay ulaşabilsek, çok zor bulunuyor.

  7. Gara Guzu Gara denedim Varuna Gezgin kafe İstiklalde çok başarılı bence. Artık Guiness aramam. Ama bulmak zor gibi.

Yorum yazın