Eve Bar Kurmak

In Kokteyl by Keyif Adamı1 Comment

Eve bar kurmak kendine evine çıkan her içki severin hayallerinden biridir. Eldeki sınırlı sayıdaki bardak, içki şişesi, shaker ve şarap bir yerde sergilenmelidir doğal olarak. Ben de böyle bir hayalle tasarladım evdeki mobilyalarımı ve profesyonel görünüşlü olmasa da profesyonel kullanım için ideal bir bar çıktı ortaya bir süre sonra. Bu yazıda size evinizde keyifli ve basit yollardan bar kurmayı, barda ihtiyacınız olacak malzemeleri içki türleri bazında anlatacağım.

Genel Yerleşim

Öncelikli olarak ihtiyacınız olan şeyler bir ‘counter’, içkilerinizi sergilemek için bir raf sistemi veya vitrin.

Bar Masası

Kendinize bir bar masası oluştururken internetten ‘DIY Home Bar’ başlıkları oldukça yararlı oluyor. Benim en beğendiklerimden biri şu yazıdaki proje olmuştu. Ancak her evin böyle bir alanı olmayacaktır. Benim evimde de aynı durum söz konusuydu. Ben de evde hazır bulunan IKEA Kallax raf ünitesini vitrin olarak kullanmaya karar verdim. Ona bağlı olan masa tablasına da iki tana yükseklik ayarlanabilir ayakla yükseltip, duvara silikonla sabitledim.

Bar Masası

Bar sandalyelerini de IKEA’dan aldım. Burada önemli olan nokta masanın yüksekliği. Ben yüksekliğini 91 cm olarak ayarladım. Bu da size kokteyl yapmak için yeterli yüksekliği sağlayacaktır.

Raf Ünitesi

Yukarıda da bahsettiğim gibi Kallax raf ünitesini vitrin olarak kullandım. Malzemelerimi yerleştirdikten sonra şişelerin sayısının fazla olması hem temizlik hem de kırılma sıkıntıları yarattı ve ben de çözümü o raf ünitesine uygun olan çekmecelerle hallettim. Bu şekilde hem içkilere ulaşımım daha da kolaylaştı hem de temizlik derdi azaldı. Çekmecelerin içinin oda sıcaklığından daha düşük olması ve karanlık olması da ekstra faydalar oldu.

Raf Ünitesi

Kokteyl Malzemeleri

Kokteyl için birçok malzeme gerekli. En gereklilerinden başlayıp çok ayrıntılı işlerde kullanılan malzemelere kadar sıralayacağım.

Shaker
Shaker kokteyl yapmak için en önemli malzemedir. Karıştırdığınız içkilerin birbiriyle ve buzla harmanlanmasını sağlayan, kokteylin karakterini bulduğu ortamdır. Soldaki Boston shaker, sağdaki ise Cobbler olarak bilinmektedir. İkisinin de kullanımı çok geniş olmakla beraber bar dünyasında en geçerli shakerlar arasındadır.
JiggerÖlçü kapları karıştırdığınız içkilerin miktarını bilmeniz ve bunu pratik hale getirmeniz için oldukça önemli bir malzemedir. Piyasada çok farklı türleri bulunmaktadır. Havalı olan şişeden ezbere içki koymak gibi görünse de doğru olan budur
StrainerSüzgeçler birkaç modele sahiptir. Spiral tel ile gördüğünüz süzgeç hem buz hem de meyvelerden gelen partiküllerin kokteyle dökülmesini engeller. Delikli olarak gördüğünüz süzgeçin ismi ise Julep süzgecidir. Daha çok shaker ile hazırlanan kokteyller değil de geniş karıştırma kaplarında hazırlanan kokteyllerde kullanılır. Mutfaklarımızdan tanıdığımız süzgeç ise ince meyve parçalarına sahip kokteyllerde ince süzgeç görevini üstlenir. Kokteyl dünyasında Double Strainer ismi ile bilinir.
Bar SpoonManhattan, Negroni gibi kokteyller shaker yerine bir karıştırma kabında (Mixing Glass), bu kaşıklar kullanılarak hazırlanır. Kullanılan tekniğe uygun olması için genellikle spiral yapıları vardır ve farklı uzunlukta üretilmektedirler. Hangisinde kendinizi daha rahat hissediyorsanız doğru kaşık odur.
MuddlerFesleğen, nane, zencefil, salatalık, lime gibi malzemeleri kokteyllerde ezmemiz gerekebiliyor. Bu sebeple bu havanları kullanıyoruz. Salatalık gibi malzemeleri ezmek için biraz sivri dişli, nane ve zencefil gibiler içinse biraz daha yassı uçlu havanlar idealdir.
BittersKokteyllere ekstra aroma ve lezzet katmak için kullanılan aromatik ve yüksek alkollü içeceklerdir. Genellikle birkaç damla miktarında eklenir. Angostura Bitter bunların en ünlüsüdür.
Pourerİçkinin şişeden daha rahat konulmasını sağlayan malzemedir. Özellikle ölçülü olanları miktar kontrolünü sağladıkları için barlarda tercih edilebilirler.
SqueezerLime, limon ve portakal gibi narenciyeleri hızlıca sıkmak için kullanılan malzemedir.
PeelerNarenciye ve meyve kabuklarını soymak için kullanılan peelerlar ve dekoratif müdahalelere izin veren zester süslemek için çok önemlidir.
Buz KüreğiÇok gerekli görülmeyebilir ancak ilerleyen dönemde yüksek miktarda buzla uğraştığınızda elinizin donmasını önleyecektir.
Kokteyl BardaklarıFarklı kadehlerinizin olması kokteyller için yüksek önem taşır. Long glass, martini ve coupe kadehleri, tumbler bu bardaklar arasındadır.
LiquorTabii ki kokteyl yapmak için votka, cin, tekila gibi birçok içkiye ihtiyacınız olacak. Tek tek bahsetmek gerekirse her zaman için bir adet istasyon (orta kalite) votka ve cinin yanında farklı aromatik özellikleri olan votka ve cinleri de tutmanızı öneriyorum. Örnek vermek gerekirse Russian Standard (orta seviye)  ve Beluga (premium) votka yeterli olacaktır. Cinde de Gilbey’s Gin (orta seviye) ve Hendrick’s, Tanqueray, The Botanist gibi premium cinler yeterli olacaktır. Tabii ki bütün türlere değinmek imkansız. Sorunuz olursa info@keyifadami.net üzerinden cevaplayabilirim.
Yazının Devamı İçin Tıklayın

Eve Bar Kurmak !!

Comments

  1. Pingback: Eve Bar Kurmak - 2. Bölüm - Keyif Adamı

Yorum yazın