Kökeni hakkında kesin bir bilgi olmamasına rağmen çoğu içkinin bir şekilde temelini aldığı Britanya topraklarından çıkması daha olası duruyor bu içeceğin de. Hatta “nog” kısmının eski İngilizce’de ‘ağaçtan oyulup alkol servis edilen bardak’ anlamına gelmesi bu tezi biraz daha kuvvetli hale getiriyor. Amerikan İngilizcesi’nde “Eg-nag” şeklinde, İngiliz İngilizcesi’nde ise “Eg-nog” şeklinde telaffuz edilmekte. Siz hangisini seçmek isterseniz o şekilde söyleyebilirsiniz 🙂
Orijinal eggnog’da süt, çiğ yumurta, şeker, muskat, tarçın ve benzeri baharatlar bulunurken günümüze kadar biraz değişime uğramış olması da beklenen bir şey. Amerikalıların en sevdiği terimlerden biri olan ve pofuduk anlamına gelen ‘fluffy’ eggnog için Amerika’da kullanılan en popüler sıfatlardan biri. Bu sebeple zaman içerisinde kıvamını daha yoğun ve ‘fluffy’ hale getirmek için krema ve karıştırma teknikleri de ortaya çıkmış. En çok tartışılan konulardan biriyse içindeki alkolün ne olması gerektiği.

İngiliz aristokratları bu içkiyi hazırlarken içine o dönem çok yoğun talep gören Brandy, Madeira ve Sherry koyarak hazırlamaktalardı. Biraz daha basit bir formülle, yumurta, brandy, krema ve buz kullanarak hazırlananlar kahvaltıda içilirdi.
İçki zaman içerisinde Britanya’nın sömürge bölgelerine geçtikçe doğal olarak içerik de değişmeye başladı. Özellikle Atlantik’i geçtiğinde, brandy ve sherry gibi içkiler yüksek vergilendirildiği için Karayipler’den gelen rom kullanılmaya başlandı. Rom, Triangular Trade sayesinde bolca bulunmaya başlanınca ve mandıra ürünleri ile iyi gidince Amerika’da uzun bir süre bu içki kullanıldı. Hatta George Washington kendine özgü bir tarifle rom, brandy, sherry ve viski ile eggnog’ın gücünü biraz daha arttırmıştı.
Amerika’daki devrimden sonra, yeni kurulan Birleşik Devletler’e romun ithalatı azalmıştı. Bu yüzden fiyatı artmış ve kriz yaratmıştı. İşte bu noktada Amerikalılar eggnog yaparken milli içecekleri olan burbonu kullanmaya başladılar.Özetle eggnog’da kullanılan içki, damak tadı ve ihtiyaçlar doğrultusunda zaman içerisinde değişti. Şimdiki tariflerde bu yüzden böyle bir karmaşa yaşanmakta. Benim tavsiyem sizin damak tadınıza uyacak olan hangisiyse onunla yapmanız. Malibu bile hindistan cevizi esintileri yaratacağı için romla beraber kullanılabilir ve harika bir tat yaratır.
EGGNOG İSYANI
1826’da Amerika’da tarihe Eggnog Riot (Eggnog İsyanı) olarak geçen isyan gerçekleşmiştir. 1812’deki savaştan sonra West Point olarak adlandırılan Kara Harp Okulu’nda yönetim değişmiş ve okul saygı duyulan bir yer olarak anılmak üzere değişmeye başlamıştı. Bunun öncüsü olarak da Albay Sylvanus Thayer yer almaktaydı. Thayer disiplini ile bilinen bir asker ve eğitimciydi. Okul kısa süre içerisinde büyük yol kat etti ve saygı duyulan bir askeri eğitim merkezi olmuştu. Thayer’in disiplin kuralları arasında kampüs içerisinde alkol bulundurmanın ve kullanmanın yasak olması da söz konusuydu.
1826 Noel akşamında Thayer’i karşılarına alarak okula 4 galon (15 litreye yakın) viski sokan askeri öğrenciler sabaha karşı sarhoş olunca üstlerine karşı gelip olay çıkardılar. Bu olayda yaklaşık 30 öğrenci üniformalarını bırakmak zorunda kaldılar. Birçok öğrenci ve yönetici asker olaylarda yaralandı. Günümüzde West Point’e alkol sokmak bu isyandan dolayı kısıtlanmış ve binalar ona göre tasarlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

EGGNOG TARİFİ
Gelelim tarife. Herkesin evinde bulunabilecek malzemeler kullanılıyor eggnog’da.
Malzemeler
- 12 yumurta
- 1 litre süt
- 1 litreye yakın krema (850-900 gr)
- 250-300gr şeker
- Yarım sofra kaşığı rendelenmiş muskat
- 1 vanilya çubuğunun çekirdeği
- İçki (0.5 litre)
Yumurtanın beyazlarını ve sarılarını ayrı kaplara koyun. Şekeri sarılara ekleyip bir mikserle sabit bir renge gelene kadar çırpın. Çok büyük bir kaseye koyarak süt ve kremayı ekleyin. Muskat ve vanilyayı da ekleyerek homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
Karışıma alkolü ekleme zamanı geldi. Ben içeceğim zaman brandy kullanmayı tercih ediyorum. Bana göre daha yoğun bir koku veriyor. Ancak önceden de dediğim gibi tecih damak tadınıza kalmış. Yarım litreden biraz daha çok kullanabilirsiniz bu tarif için.
Bu işlemden sonra köpük-krema kıvamına gelene kadar beyazları çırpın. Oluşan kıvamlı maddeyi diğer karışıma koyup yavaşça tel çırpıcı kullanarak karıştırın. Biraz daha yoğun bir kıvam için kremşanti ekleyebilirsiniz. Bu kısım da size kalmış. Ancak üzerine biraz daha muskat rendelemeyi unutmayın.
Biraz dolapta dinlendirip çubuk tarçınla servis edin:)
-
Yumurta
Süt
Krema
İçki
Şeker
Çubuk Vanilya
Rendelenmiş Muskat