Botanik Bir Cin – The Botanist

In Likör by Keyif Adamı1 Comment

İskoçya’nın Islay bölgesi turbalı, ecza kokulu, tütsülenmiş aromaları ile ünlü viskileri ile bilinir. Keskin tatlara aşina Türk damaklarının da beğendiği viskilerdir bunlar. Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig bunlardan en ünlüleri. Maltın Günü 2. Tadım’ında bu bölgeden bir diğer damıtımevi olan Bruichladdich’i de denemiştik. Organic Barley ve Octomore 06.2 çok farklı iki karakter sunmuştu bize. Söz Bruichladdich olunca deneysellik çok öne çıkıyor.  Bu iki viskiyi bizlere sunan Bruichladdich’in deneysel  denilebilecek ürün yelpazesinden bir içkiyi daha tanıtacağım size. Yine Islay’den ve Islay’in yerel karakterini sonuna kadar sunan bir tat. Yalnız bu sefer viski değil…Cin…The Botanist

Kendilerine ‘Progressive Hebridean Distillers’ diyen üreticiler yaptıkları içkilerle bu ismi gururlu bir şekilde taşıyabilirler. Her yeni denemelerinde progressive yani yenilikçi bir arayışla davranan ve Hebrid bölgesini Islay karakteri ile öne çıkaran bu damıtıcılar The Botanist ile birlikte cin konusunda da iddialı olduklarını gösterdiler.

The Botanist daha önce daha sıradan bir şişeyle raflardaydı ancak yeni şişesiyle ürünlerinde göstermek istedikleri özellikleri çok iyi başarmışlar. Silindirik şişe üstünde kabartma latince sözcükler taşımakta ve minimalist etiketinde de ’22’ sayısı öne çıkarılmış.

Bruichladdich bu cinin tanıtımını yaparken cin üretiminde kullanılan 9 klasik maddeyi (çin tarçını, süsen kökü, kişniş tohumu gibi) unutmazken üstüne biraz efor eklemiş ve botanik bir serüvene çıkmış. Islay’den yerel 22 adet botanik bitki avlamışlar ve cinin yapımının son aşamasında eklemişler.

2004 yılında Inverleven Damıtımevi’nin yıkımından yararlanan Jim McEwan, Inverleven’in Lomond imbiğini kadrosuna katıyor. Bu tipte bir imbik dünyada sadece 5 adet vardı ve Bruichladdich son Lomond imbiğini bulmuştu. İmbik ilk halinen dolayı ‘Ugly Betty’ olarak adlandırıldı.

Seçilen 22 yerel botaniğin isimlerini şişeye kabartma olarak da yazan Bruichladdich’in bu cini büyük beğeni topladı. Bu 22 botaniği yazmak biraz uzun ama gerekli. Listeyi görselleriyle beraber buradan da inceleyebilirsiniz.

– Elma Nanesi
– Mayıs Papatyası
– Devedikeni
– Huş Ağacı Yaprakları
– Mürver
– Dikenli Katırtırnağı
– Alıç Çiçeği
– Süpürge Çalısı Çiçeği
– Ardıç
– Şilte Otu
– Kovanotu
– Kandulout(Ergeç Sakalı)
– Misk Otu
– Çayır Üçgülü (Kızılyonca)
– Bahçe Nanesi
– Meyankökü
– Mersin Ağacı
– Solucanotu
– Suyarpuzu (Su Nanesi)
– Ak Üçgül
– Yabani Kekik
– Güvercinotu

Tadımına gelecek olursak. Öncelikle şişenin boyutu, kabartma harfler, minimalist etiket cinin gizemini arttırıyor. Şişenin boğazında bulunan banttaki ‘juniper berry’ yani ardıç meyvesi çizimi de güzel bir görsellik taşıyor

The Botanist’i önce tadım kadehinde sek sonra da büyük bir buz parçasıyla soğutarak yudumladım. Burunda tabii ki cinin klasik kokuları hemen belli ediyor kendini. Ardıç, kişniş, tarçın… Ve 22 botaniğin yarattığı kompleks kokular tek bir burunun bu cin için yetersiz olduğunu gösteriyor. Hafif bir mentolün yanında güçlü nane notaları, belirgin seviyede turunçgil, limon aromaları ve çiçeksi dokunuşlar. Bruichladdich iddialı bir cin yarattığını belli ediyor.

Damakta yuvarlak, rahat içimli, ipek akıcılığında ferahlatan bir yapıda The Botanist. Meyankökü, ardıç ve bolca limonumsu tatlar damağı yağlı bir şekilde kaplıyor. Uzun ve baharatlı bir bitişe sahip The Botanist çok başarılı bir şekilde keyif veriyor.

The Botanist sek de içilebilecek ve keyif verecek bir cin. Kokteyllerde de gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Kekikle bir süre bekletip tatmanızı da önemle tavsiye ederim.

The Whisky Exchange tarafından ‘Fine Spirit of the year 2013-2014’ seçilen bu içkiyi denemenizi şiddetle öneriyorum.

Progressive Is The Keyword !!

Comments

  1. Islay Bölgesi’nin viskilerini ve özellikle Ardbeg’ini seven biri olarak merak edip aldım. Cin sevmememe rağmen sek içilebilecek harika bir içecek olarak karşıma çıktı. Yüzde 46’lık alkol oranına rağmen ilginç bir şekilde hiç sarhoş etmeyen bir yapıya da sahip. Glenmorangie, Ardbeg gibi bu derece alkollü bir içkiyi The Botanist’i içtiğim kadar içtiğimde çakırkeyif oluyorken yarım şişe Botanist, hiçbir sarhoşluk etkisi bırakmadı. Çeşitli ürünleri karıştırıp (Japon Sencha Gyokuro Akiyama dâhil olmak üzere) da denedim. Şaşırtıcı bir biçimde damla sakızlı kahve ile çok hoş bir alkollü kahve hâline geldi.

Yorum yazın