Son tadımımızın üstünden uzun bir zaman geçmesi vitrinimizde bekleyen bira sayısını da doğal olarak arttırmıştı tabii ki. Bu tadımda da bir araya gelince Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne, Amerika’dan Danimarka’ya birçok bira tadılmayı beklemekteydi.
Ortamı o kadar özlemişiz ki 8-9 bira tadalım derken yine 15 bira tadıldı üstüne kapanış olarak viskiler içildi. ‘Bira paylaşınca daha güzel’ dedik o gece. Çünkü masadaki altı kişi de farklı tatlardan, farklı kokulardan zevk alıyor. Bu da biranın sihirli dünyasında bir serüvene çıkarıyor herkesi. 7.sini düzenlediğimiz bu gecelerin devamı da gelecek. Bu kadar ara vermemeyi planlıyoruz artık.
Bira Atölyesi’nin bu tadım hakkında yazısına da burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Beni en mutlu eden biralardan birisi Karadeniz Ereğli’den gelen bir ev birası denemesiydi. En çok istediğimiz şeylerden biri oldu ve bizi takip eden arkadaşlarımızın emeği olan biralardan tatma fırsatı bulduk. Yakut renginde bir ale olan bu bira burunda otsu, kavruk malt ve baharatlı, damakta orta gövdeli ve kolay içimli. Bitişi ise baharatlı ve orta-kısa denilebilir. Şişelense kimsenin hayır demeyip zevkle içeceği bir bira olabilir.

Gecenin merak edilen biralarından biri Lagunitas IPA idi. Amerika’da oldukça fazla tercih edilen bu IPA bronz renkli, bol köpüklü bir bira olarak belirdi bardağımızda. Burunda şerbetçiotu, akide şekeri, tarçın ve karamel var. Damak kurutucu ancak tatlı ve maltsı. Bitişi orta uzunlukta ve bol baharat var.

Benim en sevdiğim bira türlerinden biri ise Imperial Stout adı verilen bira türüdür. Bira Sevdası bunu detaylı bir şekilde sitesinde aktardı geçtiğimiz haftalarda. Kahverengi kalın köpüğüyle göze hoş gelirken burunda kahve, topraksı kokular, çikolata, siyah meyve ve alkol kokularıyla kompleks bir yapıya sahip. Damakta dolgun ve yoğun dokulu, bitter tatlarla bezili, kahve ve pekmez ile birlikte uzun bir bitişe sahip. Bulun kaçırmayın diyeceğim biralardan.

Pivovar Matuska bir sonraki biramızdı. Çek Cumhuriyeti’nden alınan bu birayı hiç bilmememize rağmen çok beğendik. Susurluk ayranı köpüğü kıvamında bir köpüğe sahip olan bira leylak, sümbül ve beyaz çiçek kokularına sahipti. Apollo Galaxy gibi iddialı bir şerbetçi otu girişimi başarılı olmuştu. Dmakta yüksek karbonizasyonlu bir bira ve çiçeksi tatlar bulunmakta. Bitiş şekerli ve uzunca.

Brewdog ve Mikkeller gibi firmalar bira dünyasında oldukça değişken strartejiler takip etmekteler. Brewdog bu sefer Weihenstephan ile bir araya gelip India Pale Weizen isimli muazzam birayı yaratmışlar. Ne eksik ne fazla, iki firmanın da signature diyebileceğimiz özellikleri bu birada vücut bulmuş. IPA ve buğday birasının buluştuğu bu biranın görüntüsü buğulu. Burunda ekmeksi kokular, maya notaları ve baharat mevcut. Damakta meyvemsi, gövdeli ve şerbetçiotunun izleri de mevcut. Daha dengeli bir buluşma olamazdı.

Bayhawk Imperial Brown ise Kaliforniya’da üretilen bir bira. İnternette aldığı puanları gördükten sonra hayrete düştük. ‘Underrated’ bir bira olduğu gerçek. Fransız ve Amerikan fıçılarında bekletilmiş bir bira olan Bayhawk Imperial Brown, burunda meşe kokusui vanilya ve biber aromaları dolu. Dmakta yuvarlak ve kolay içimli, baharatın damağı doldurduğu bir bira. Bitişi ise odunsu ve kavruk tatlarla orta uzunlukta gerçekleşiyor. RateBeer puanına kanmayın deneyin 🙂

Ve gecenin sürprizi Cigar City’nin ürettiği Jai Alai. Kutu biralara ön yargımız olması bu birayı belki biraz daha öne çıkardı ama bronz renkli bu bira bu ön yargıyı yıkmakla kalmıyor, izini bırakıyor. Burunda şerbetçi otu, çimenimsi, limonumsu aromalar çam ağacı, reçine ve bal notalarıyla bezenmiş. Bu kompleks yapıya damakta baharat tatları da ekleniyor. Şerbetçiotunun her bölümde damağı ve buru yokladığını söylemek lazım. Uzun bitişli harika bir bira. Amerika’dan iPhone yanında bundan da almak lazım.

Danimarka’dan Skovlyst Frugtøl’ün Citron&Hyldeblomst ve Solbaer&Skolbaer isimli biralar (!) da gecemizde bize misafir oldu. Aslında cidera daha yakın meyveli gazoz kıvamında biralardı. Aynı şekilde Danimarka’dan AZ Ale No16 ve Mors Stout, Belçika’dan Stegen Bruge, Whisky Beer olduğunu iddia eden Störtebeker, Çek Cumhuriyeti’nden Pardubicky Porter, Widmar Brothers’ın Nelson Imperial IPA’sı da tattığımız diğer biralar oldu. Hepsini yorumlamak biraz uzayacağından kendimce en iyilere yer verdim. Onların fotoğraflarını da hemen altta bulabilirsiniz.

Ve bira tadım ailemiz. Tadımlarımız onlarla her zaman daha keyifli.
