
Zorlu An – Doğru Biranın Seçimi

Türkiye’ye gelen onlarca çeşitten seçim yapmak zorundasınız ve her şey şu an size kompleks bir matematik problemi gibi görünüyor. Bunu yavaş yavaş da olsa çözmenin yolları var. Lager mi içmeliyim? Belçika birası mı? Guinness yok mu? En iyisi tombul mu? sorularınıza cevabı A’dan Z’ye Bira Rehberi’nde bulabilirsiniz. Türkiye’de oldukça fazla çeşit artık raflarda ve önce türü sonra o türün genel karakterini bilmek size yardımcı olacaktır.
Ben tek tek denemek istemiyorum, siz yardımcı olsanız diyorsanız Bira Sevdası ve Bira Atölyesi ile beraber düzenlediğimiz Butik Bira Kültürü Tadımları’na katılabilirsiniz.
Birayı Bardaktan İçin!
Birayı bardaktan içmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü birayı bardağa döktüğünüz andan itibaren sıvı havayla buluşup aromalarını salmaya başlar. Şişeden içtiğiniz zaman tat alabilirsiniz ama aromalardan uzak kalırsınız. Aynı şekilde köpük bardakta daha düzenli birikir ve görevini daha doğru bir şekilde yapar. Biradan keyif almak istiyorsanız bardaktan içmelisiniz.
Doğru olan bir efsane biranın gaz yapması ve şişirmesidir. Ancak bu sadece bira şişeden içildiği zaman meydana gelir. Her aldığınız yudumda şişenin içine dolan havayı da yutarsınız ve bu da size sanki bira sizi şişiriyormuş gibi gelir. Bardağa dökmeniz durumunda ise böyle bir şeyle karşılaşmazsınız. Deneyin, şaşıracaksınız!
Bardak Seçimi

Biranızı seçtiniz ve uygun bir bardağa ihtiyacınız var. Artık mekanlarda çeşit çeşit bardak mevcut. Alıştığımız kulplu bardaklar, lale şeklindeki bardaklar, uzun bardaklar, şarap kadehi şeklindeki bardaklar, konyak kadehi şeklindeki bardaklar. Ben düşünürken yoruldum. Her kadeh biranın özel ihtiyaçlarına göre tasarlanmakta. Biranın sıcaklığını koruma, köpüğünü belirli miktarda tutma, aromalarını içen kişiye iletme ve şişe içerisinde maya varsa onu belli bir yerde tutma gibi parametreler bardakların tasarımında önem taşımakta.
Farklı bardak çeşitleri ve özellikleri için “Bira Bardağı Çeşitleri” yazımı okuyabilirsiniz.
Soğuk Bira?

Ülkemizde soğuk içilmesi önerilen lager tipi biralar günümüze kadar daha çok bulunabildiği için biz her koşulda birayı soğutabilen ve soğuk tüketmeyi seven bir ülke haline geldik. Evet bira genellikle soğuk içilmesi tercih edilen bir içecektir. Ancak her tip biranın farklı servis dereceleri vardır. Lager biralar 2-8 derece arasında servis edilebilirken Ale tipi biralarda 14 dereceye kadar yükselen sıcaklıklarda servis yapıldığı görülmüştür.
Bira Köpüklü mü Olmalı?

Barlarda köpük fazla konulursa “Biramızdan çalıyorlar” diye söylenen insanları kesin duymuşsunuzdur. Belki sıvı miktarı azalıyor ama köpük biradan alınan keyfi daha da üst seviyeye çıkarır. Öncelikle biranın servis sıcaklığını kaybetmesini engeller, ikinci olarak da aromaların hızla kaçmasını engeller.
Biranız köpüklü olsun!!
Bira Eşlikçileri

Biranın yanında daha çok kötü olan bir eşlikçiye rastlamadım. Kavun, karpuz, peynir, sosis, yumurta, tiramisu ve daha bir sürü farklı gıda keyifli bir şekilde eşlik edebiliyor. Ancak genel konuşmak gerekirse lager biralarla beraber kızartma, kuru yemiş gibi yağlı eşlikçiler oldukça güzel gider. Bunun sebeplerinden biri lager biranın damaktaki yağ ve baharatı temizlemesidir.
Ale tipi biralar için birçok farklı eşlikçi bulabiliriz. Belçika’nın güçlü ale biralarıyla av hayvanları, baharatlı peynirler oldukça güzel bir birliktelik oluştururken portakal mandalina gibi meyveler de eşlikçi olarak oldukça keyiflidir. Koyu renkli stout, porter gibi bira türleri kahveli ve sütlü tatlılarla oldukça hoş bir eşlik yaratırlar. Tütsülenmiş biralar isli peynir ve kuru etlerle oldukça hoş giderken meyveli biralarsa tatlılarla keyifli bir ikili oluşturur.
Özet Olarak
Etrafınızda çok sayıda bira var, farkındayız! Doğrusunu seçmek, doğru kadehi bulmak, düzgün bir şekilde içmek çok önemli. Emin olun ki doğru bardak, sıcaklık ve eşlikçi biradan aldığınız keyfi 10 katına çıkarabilir. Yine de unutmamalı ki damak sizin damağınız, zevk sizin zevkiniz. En iyi bira içerken sizin en çok keyif aldığınız biradır!!
Got Beer ??