2016’yı ülkece geride bırakmayı dört gözle bekliyoruz sanırım. Yine de 2016 Keyif Adamı için harika bir yıldı. Bu yıl içerisinde çok değerli viskiler de içtim tabii ki. Geçtiğimiz yıl ‘2015’in En İyi Viskileri’ yazısını yazarken biraz daha ulaşılması zor viskileri de listeme eklemiştim. En iyi viski aslında kişiden kişiye ya da bütçeye göre değişebiliyor. Benim için en iyi viski sadece notlarıma göre değil bana tekrar tekrar yaşatığı deneyimle de ilgili. Bu yıl artık bulamayacağımız birçok viski içsem de onları sıralamaya eklemedim. Bir iki örnek dışında Türkiye’de ve dünyada karşılaşacağınız ve ulaşabileceğiniz viskileri yazmaya çalıştım. Karşınızda 2016’da tattığım en iyi 15 viski.

Bu yıl birçok kez tatma fırsatı bulduğum viskilerden. Highland’de bulunan Knockdhu Damıtımevi’nin köklerine verdiği bir mesaj. anCnoc Cutter, Highland’de eskiden üretilen turbalı viskilere atıfta bulunan The Peaty Range’in son üyesi. 20.5 ppm turba oranıyla da dikkat çekici. Turba ve is seviyorsanız çok ilginç gelecek.

Viskide Türk İmzası yazımda bahsettiğim Chapter 7’ın harika viskisi. Bu taster bile bu harika viskiyi bu listeye koymaya yetti. Floral başlayan deneyim tropik meyvelere oradan da baharata uzanıyor.

İstanbul Viski Dostları ile tattığımız deli viskilerden biri daha. Ne yazık ki bulması çok zor. Hatıralarda yaşayacak:D Sauternes fıçı benim için viskiyi çok özel yapıyor. Tatlı ve zarif bir karakter!!

San Francisco’da katıldığım Raise The Macallan etkinliğinde tattığım viskilerden biri ise bu yıl çok ses getiren Macallan Rare Cask oldu. Damıtımevinde bulunan fıçıların %1’inden seçilen 16 farklı tip fıçıdan viski ile üretilmiş. Vanilya, kuru meyveler, baharat, narenciye ve taze meyvelerin dans ettiği damakta çikolata ve toprak tatlarına ulaşıp yeniden meyvemsi ve baharatlı bir çıkışa ulaşan bir viski. Türkiye’de de bulabilirsiniz.

Mayıs ayında düzenlediğim Macallan Dikey Tadımı’nda tattığımız Macallan 18 Year Old’u tanımlamak aslında hiç zor değil. Mükemmel ve hatasız!! Ne yazık ki Türkiye’de yok ancak Amerika ve Avrupa’da bulabilirsiniz.

Benim için eski sevgilinin geri dönüşü gibiydi Johnnie Walker Green Label’ı yeniden elime aldığım an. Yine lezzetli, yine vazgeçilmez.

Türkiye’de bu yılın en çok konuşulan viskilerinden biri. Ülkemizdeki ilk cask strength viskisi olması, uygun fiyatı ve lezzeti bu viskiyi bir üst seviyeye taşıyor. Oloroso fıçısının her notasını tane tane veren A’Bunadh adeta ağzınızda bir lezzet fırtınası yaratıyor. Tarçın, muskat, yenibahar, kuru meyveler, kırmızı orman meyveleri, vanilya, deri, tütün, bitter çikolata ve daha fazlası.

İstanbul Viski Kulübü olarak bu yıl yaptığımız en deli şey herhalde Ağustos’ta 8 şişelik bir Laphroaig Dikey Tadımı düzenlemekti. Laphroaig Lore de o gecenin şaşırtan viskilerinden biri olmuştu. Bu kadar zengin bir viski beklemediğimi itiraf etmeliyim. Kül aromalarını bu kadar sevdiğim başka bir viski hatırlamıyorum:)

The Lost Blend ismini O. Henry’nin 1907’de yazdığı bir hikayeden alıyor. Hikayede New York’ta bar sahibi iki arkadaşın farklı içkileri harmanlayarak doğa üstü güçleri olan bir içki üretmeye çalışıyorlar. The Lost Blend aynı zamanda Compass Box’ın 2001 yılında çıkardığı Eleuthera malt harmanını onurlandıran bir viski. Compass Box 2004 yılından itibaren bu viskide kullandığı 15 yaşında yeniden yakılmış fıçılarda olgunlaşan Clynelish maltını bulamayınca üretimi sonlandırmış.
Burun çok zarif. Floral etkinin altında yatan baharat ve meyveler isle destekleniyor. İçtiğiniz her an keyif alıyor, o da yetmiyor aşık oluyorsunuz.

Sadece bu yazıda bile 3 çavdar viskisi yazmış olmam trendi ve çavdar viskisinin güzelliğini net bir şekilde gösteriyor. San Francisco’dan Amerikan Viskileri Gecesi’ne getirdiğim bu harika viski damakta farklı diyarlara götürüyor sizi. Baharat, karamel, çikolata, kırmızı meyveler, narenciye gibi birçok aromayı ve tadı beraber yaşıyorsunuz.

İstanbul Viski Kulübü ile Lagavulin Dikey Tadımı’nda tattığımız Lagavulin 12 Cask Strength 2014 sevgili Viski Perver’in harika bir sürprizi oldu. Lagavulin 8’in adeta bir basamak üstü, %54.4 alkol oranına rağmen bu alkolü damakta hissettirmeyen, nane, ardıç gibi ilginç tatları da bünyesinde bulunduran harika bir viski. Sanırım bu yıl tattığım en iyi viski desem kimse itiraz etmez.

Açıkça konuşmak gerekirse bu viskiyi hem bulunması zor diye hem de benim için çok özel diye ‘Özel Viski’ sınıfına koydum. Üstad Teoman Hünal tarafından Bir Macallan Gecesi’ne getirilen bu viski o gece hepimizi büyülemişti. 20 yaş üzeri olan bu Macallan tek kelimeyle olağanüstüydü. Mantar çıkar çıkmaz portakal aroması etrafı sarıyor. Kuru erik, tarçın, muskat, üzüm pekmezi ve rom notaları havalandıkça viskiye ekleniyor. Damakta inanılmaz gövdeli, içimi kolay bir viski var. Tütün, çikolata, marzipan tatları geliyor ve bitişi oldukça uzun. İnanılmaz!!!
Bu listeyi paylaşmalı !!