
Bu tadımda da farklı bölge ve ülkelerden farklı 10 viskimiz vardı. ‘Whisky Or Whiskey?’ viskiye giriş olarak nitelendirilebilecek bir tadım olmasına rağmen her tadımda farklı ve bazen uçlarda viskileri tatmak da yaşadığımız bir şey. Bu tadımda harmanları temsilen Antiquary ve Naked Grouse, İrlanda viskisini temsilen Jameson Select Reserve vardı. Speyside’dan Benromach 10, Highland’den Old Pulteney, Adalar’dan Highland Park, Islay’dan Laphroaig QA ve isli bir Speyside olan Benromach Peat Smoke İskoçya’yı temsil etti. Amerika’dan ise Jack Daniel’s No.7 ve Woodford Reserve seçkinin içindeydi.

İlk viskimiz bir harman viski olan Antiquary Finest oldu. Ünlü İskoç yazar Sir Walter Scott tarafından ismi konulan Antiquary’nin Finest isimli bu viskisi malt içeriği%45 gibi yüksek bir miktarda olan bir harman viski. 5 yıl civarı olgunlaşıyor. Vanilya ve maltsı aromaların yoğunluğunu oldukça yuvarlak şekerimsi ve tahıl tatlarıyla bezeli bir damak izliyor. Kısa ve karamelimsi bir bitişe sahip Antiquary Finest keyifli akşamların başlangıcı için tercih edilebilecek bir harman viski.

İkinci harmanımız ise The Famous Grouse’un yakışıklı ekspresyonu The Naked Grouse. Şerinin bir harman viskiyi ne kadar değiştirdiğini görmek için harika bir örnek. Narenciye, kızarmış ekmek ve kuru meyve kokuları bütün katılımcıları büyüledi. Damakta kuru üzüm, krema, reçel ve karamel tatları öne çıkıyor. Bitişinde belirgin kakao ve is notaları orta uzunlukta bir bitiş sunuyor. Kehribar rengiyle öne çıkan bu harman, kendini üst seviye bir harman viski olarak tanımlamakta hiç zorlanmıyor.

Üçüncü viskimiz için İrlanda’ya yolculuk yapıyoruz ve favori İrlanda harmanlarımdan Jameson Select Reserve’ü tadıyoruz. Yüksek pot still viski oranıyla öne çıkan Jameson Select Reserve vanilya ve tropik meyve aromalarıyla hemen gönülleri çaldı. Damakta kalın ve yağlı karakterinin yanında hindistan cevizi, fındık ve tahıl tatları oldukça lezzetli. Bitişi de uzun, meyvemsi ve muskat izleri taşıyor. Black Barrel olarak da bilinen bu viskinin özenle seçilen fıçıları gözeneklerin açılması için bir tur daha yakılıyor. Bu da viskiye zenginlik katıyor.

Single maltlara geçişimiz ise Benromach’ın 10 yıllık viskisiyle oluyor. 9 yılın %80’ini meşe, %20’sini şeri fıçılarında geçiren bu viski son bir yıllık sürenin ise hepsini şeri fıçılarda geçiriyor. İlginç bir olgunlaşma sürecine sahip bu viskinin tadımına gelince burunda erik, baharat, meşe ve karamel aromaları yakalanıyor. Damakta ise çimenimsi tatların yanında zencefil, üzüm pestili, baharat ve kuru incir tatları var. Bitişi uzun ve ferah. Adeta birada kullanılan şerbetçiotlarının yaptığı etki gibi. Türkiye’de yeni yeni tanınan bu viski oldukça dikkat çekici ve denenmeli.

Highland Bölgesi’ne altın madalyalı bir viskiye geçtik Speyside’lı Benromach’tan sonra. Old Pulteney 12 tuzlu, salamurayı andıran kokulara ve buna eşlik eden narenciye, yeşillik ve malt notalarına sahip. Damakta toffee, muz, baharat ve meşe izlerine sahip Old Pulteney 12 kıvamlı ve rahat bir içim sunuyor. Bitişi ise orta uzunlukta baharat ve vanilya ağırlığında.

Highland’dan kuzeydeki Orkney adalarına geçiyoruz. Orkney adalarının ünlü viskisi, Türkiye’ye Eylül 2015’te gelmeye başlamış Highland Park 12 keşfedilmeyi bekleyen yeni viskimiz. Floral kokular, narenciye, bal ve iyot aromalarıyla beraber Highland ve Ada özelliklerini birbirine geçirmiş. Damakta yasemin çiçeği aromalarıyla tatlımsı bir karakteri var. Sivri köşeleri yok denecek kadar az ve denizi hissedebiliyorsunuz. Bitişi ise baharatlı ve meşe yoğunluklu, orta uzunlukta bir bitiş.

Maltlara kısa bir ara verip İskoçya’dan Amerika’ya, Tennessee’ye uzanıyoruz ve bir klasik olan Jack Daniel’s No.7’yi deniyoruz. Herkesin alışık olduğu viskiye tadım yönünden göz atıyoruz ve herkes farklı bir şey keşfediyor. Tadımda Jack Daniel’s Marka Elçisi İlkgün Çam’ın da aramızda bulunması ve viski hakkında “içeriden” keyifli bilgiler sunması Jack Daniel’s hakkındaki görüşlerimizi bir ton daha renklendirdi.

Amerikan viskilerinin birbiriyle olan farklarını da Tennessee’den Kentucky’e geçip bir Kentucky Straight Bourbon olan Woodford Reserve’ü tadarken görüyoruz. Vanilya, baharat ve bal aromalarının akçaağaç şurubu, zencefil, kavruk meşe ve çavdar bukeleriyle birleştiği bir damağa sahip zengin bir burbon olan Woodford Reserve şişe tasarımıyla da güzel bir görsellik yaratıyor. Bitişi uzun, mısır gevreği, bal ve baharat notaları taşıyor. Türkiye’de içmeyi en çok sevdiğim burbonlardan.

Tabii ki Amerikan viskilerinde buz konusunu da tartıştık ve tartışmayı deneye çevirmek için kadehlerimizde buz taşlarını denedik.

Tadımın son iki viskisi ise turbalı viskileri konu aldı. İlk önce Islay Adası’ndan Laphroaig QA’yı denedik. Burbon ve beyaz Quertus Alba fıçılarında olgunlaşan bu viski Laphroaig’un yumuşak karakterlisi diyebiliriz. Vanilyanın biraz daha önde olduğu, salamura, turba ve elma kokularını alabiliyoruz. Damakta ise yanık lastik, olgun elma ve kömür izlerini yakalamak mümkün. Bitişi meşe ve turba eşliğinde tatlı ve orta uzunlukta.

Son viskimiz ise Speyside Bölgesi’ndendi. Speyside genellikle çiçeksi, meyvemsi viskileriyle bilinirken Benromach Peat Smoke adının da belirttiği gibi bu düzeni bozan viskilerden. 67 ppm (parts per million) turba miktarıyla burunda hemen kendisini gösteren Peat Smoke aynı zamanda vanilya, portakal ve lychee izlerine de sahip. Damakta kan portakalı, çimen, meyan kökü ve is karakterlerini oldukça keyifli bir şekilde ileten viski uzun ve sıcak bir bitişe sahip. Bugünün en çok şaşırtan viskilerinden.

Bu tadımı renklendiren öğelerden biriyse Emiralem yöresinde üretilen Miralem Peynirleri oldu. Her tadımda farklı eşlikçiler bulundurmaya çalışıyorum ve bu peynirler cidden çok lezzetli ve emek doluydular. Pastörize keçi sütü ile yapılan, karabiber kaplı Tarzı Siyah, tam yağlı ve aromatik Canruba, küflü ve olgun Endamı Nur peynirleri bu tadım bir üst seviyeye çıkardı. Miralem Peynirleri’ne bu güzel ürünleri bizlere sundukları için teşekkür ederim.

Gecenin sonunda da biraz daha vaktimiz vardı ve ben de kokteyl için hazırlıklı gelmiştim. Whiskey Sour kokteyllerini yapmak çok keyifliydi. İçenlerin de zevk aldığını umuyorum.


Bir dahaki Whisky Or Whiskey? 30 Ocak’ta yine Dar’inn de düzenlenecek. Eğer bu atölye veya ilerideki viski atölyelerine katılmak istiyorsanız info@keyifadami.net adresine mail atarak veya ‘Whisky Or Whiskey?’ sayfasındaki başvuru bölümünden bana ulaşabilirsiniz.
Viski İçin Paylaş !!
Comments
Pingback: Benromach Peat Smoke 2005 - Keyif Adamı